Léta čekali nevidomí v Jindřichově Hradci na bezpečnou dlažbu u přechodů

25. březen 2018

Dvanáct let sporů mezi nevidomými a jindřichohradeckou radnicí je u konce. Město začalo vyměňovat dlažbu, kterou jsou u přechodů pro chodce v centru vyznačené signální a naváděcí pásy.

Mají lidi se zrakovým hendikepem upozornit na nebezpečí a provést je dopravou. V roce 2006 město nechalo pásy vydláždit málo výraznými žulovými kostkami, které nebylo možné najít slepeckou holí ani nášlapem.

„Mění se orientační prvky pro nevidomé a slabozraké, které podle rozhodnutí soudu nebyly ze správného materiálu. Prvky, které se používají nově, jsou s plastickými výstupky a certifikované státní zkušebnou,“ vysvětluje Vladimír Krampera z odboru rozvoje.

Nově vydlážděné signální a naváděcí pásy vyzkoušel nevidomý Aleš Klabouch, který na problém před téměř dvanácti lety upozornil. „Dočkali jsme se toho, co tady už mělo být od začátku,“ říká.

„Jako nevidomý si budu muset dávat trochu větší pozor v tom, abych ten pás zaregistroval. Co se týče nášlapu, tak je dobrý, ale nesmí ten pás být zasypaný štěrkem,“ dodává.

Dlaždiči by nevhodné hladké kostky měli na signálních a naváděcích pásech na Masarykově náměstí, v Klášterské a Růžové ulici vyměnit do konce května.

autor: hoch
Spustit audio