Snítka rozmarýnu pod polštářem prý zajistí klidný spánek, jeho vůně povzbudí paměť

25. červen 2020

Rozmarýn je typická středomořská bylina, která se hojně využívá ke kulinárním i ozdobným účelům. Lístky připomínající zelené jehličí i květy obsahují řadu silic, z nichž se také vyrábí hodnotný rozmarýnový olej. Najdeme ho v kosmetických přípravcích, rostlinných léčivech i aromatických potpourri.

Rozmarýn si lidé spojovali s dlouhověkostí a také byl vnímán jako symbol lásky a věrnosti. Nevěsty proto měly při svatebním obřadu často na hlavě rozmarýnový věneček, hosté dostávali snítku. Jeho aroma se ale využívá i při pohřbech a dalších obřadech jako kadidlo.

V této blahodárné rostlině byla objevena řada látek, které zpomalují stárnutí organismu a množení bakterií. V lidové medicíně se rozmarýnovým čajem léčí bolesti hlavy. Snítka byliny uložená pod polštář má zajistit klidný spánek.

Vhodný i jako odpuzovač šatních molů

Vůně působí povzbudivě na paměť. V některých zemích je zvykem zapálit u lůžka nemocného snítku rozmarýnu a ve francouzských nemocnicích se pálil rozmarýn společně s bobulkami jalovce, aby se pročistil vzduch a předcházelo infekci. Rozmarýn je také vhodný odpuzovač šatních molů.

Celkově má rozmarýn antibakteriální, protiplísňové a protizánětlivé účinky, působí močopudně a protirevmaticky, potlačuje infekce. Stimuluje srdeční činnost. Čicháním rozmarýnového oleje povzbudíte oběhovou soustavu, což může pomoci proti nízkému krevnímu tlaku a malátnosti.

Rozmarýn posiluje nervovou soustavu, působí proti celkové ochablosti a vyčerpanosti či přepracování, apatii, návalu slabosti. Zlepšuje stav mysli, stimuluje soustředěnost a působí proti migrénám či omdlévání.

Navíc povzbuzuje trávení, působí proti nechutenství, podporuje funkci jater a stimuluje žlučník k vylučování žluči do dvanácterníku. Působí tak proti žlučovým kamenům, zánětu jater, zánětu tlustého střeva a ztučnění jater. Využijeme ho i proti kolikám, nadýmání, bolestem žaludku.

V neposlední řadě je vhodnou bylinou proti revmatismu, dně, artritidě, celkově bolestem kloubů a páteře. Zvyšuje filtraci ledvin, odplavuje toxiny. Úlevu v něm mohou najít astmatici, lidé trpící bronchitidami, záněty dýchacích cest, chřipkami a nachlazením.

Ve vědecké studii rozmarýn potlačoval úzkost a depresi, a to zvláště tehdy, pokud se podával jako nálev ve formě čaje. I rozmarýnový olej vykázal sílu při redukování stresu a úzkosti. Bylinka tedy nejen dodává lahodnou chuť připravovaným pokrmům, ale má pozitivní vliv na naše mentální zdraví.

Česnekovo-rozmarýnová pomazánka

Suroviny:
1 šálek srdíček artyčoků
1 šálek bílých fazolí
½ šálku nasekané cibule
1/8 šálku extra panenského olivového oleje
2 stroužky utřeného česneku
1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
1 lžíce sladké chilli omáčky
¼ šálku sušených rajčat v oleji, scezených a nasekaných
1 lžička citronové kůry
2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
sůl a kajenský pepř podle chuti

Do mixéru dáme veškeré suroviny a zpracujeme na hladkou pastu, trvá to asi 30 vteřin. Pro pikantnější verzi přidáme mleté chilli.

Podávat můžeme s nakrájenými tyčinkami řapíkatého celeru a jinou zeleninou nebo na celozrnném chlebu.

Rozmarýnové brambory

Suroviny:
1,5 kilogramu oloupaných brambor
olivový olej
sůl
červený vinný ocet
8 stroužků česneku
svazek rozmarýnu

Brambory podélně nakrájíme na čtvrtky. Dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a vaříme šest až sedm minut. Pak scedíme a necháme tři minuty oschnout.

Brambory přendáme na plech, pořádně pokapeme olivovým olejem, osolíme a dáme na půl hodiny péct do trouby zahřáté na 200° Celsia. Pak brambory jemně zmáčkneme šťouchadlem na brambory.

Dávku olivového oleje smícháme s vinným octem, stroužky česneku a nasekaným rozmarýnem a směsí přelijte brambory a pečte dalších 40 až 45 minut dokřupava.

Spustit audio

Související