Sladké a přitom zdravé a vhodné pro diabetiky? Stačí místo cukru použít stévii

Stévie sladká

Bíle kvetoucí tropická rostlina stévie je v současné době velmi vyhledávaná díky své vysoké sladivosti bez přidaných kalorií. Využívá se jako přírodní náhražka cukru a umělých sladidel, ale má i léčivé účinky.

V Evropské unii byla stévie v roce 2011 schválena jako přídatná látka do potravin. Od té doby ji můžeme běžně sehnat jako sladidlo v tabletách, prášku nebo v tekuté podobě. Stévii je také možné koupit v sušené formě v obchodech se zdravou výživou nebo bylinkářstvích.

V jarních měsících seženete i venkovní rostlinu pro pěstování v květináči v květinářstvích. Sladkých látek vytvoří více, pokud bude mít dostatek světla a tepla. Z jedné rostliny získáte až půl kilogramu sušených lístků. Listy můžete používat čerstvé, zmrazené i sušené.

Stévie je nekalorické sladidlo, které nepřispívá k tvorbě zubního kazu. Umožňuje nahradit cukr zdravým způsobem, což je naprosto zásadní. Především cukr totiž vyvolává srdečně-cévní choroby i problémy s mozkem a diabetem.

Glykosidy, které dávají rostlině sladkou chuť, byly izolovány v roce 1931 francouzskými chemiky. Jsou 250krát až 300krát sladivější než cukr. Látka je stálá i za tepla, takže se hodí na pečení, nemění pH a nekvasí.

Fantastické byly výsledky studie, která zjistila, že stévie dokáže eliminovat lymeskou boreliózu lépe než antibiotika. Jde o chorobu, která se jako chameleon převtěluje do nejrůznějších potíží a je obtížné ji i správně diagnostikovat. Ve studii byl použit extrakt ze stéviových listů. Ten efektivně potlačoval původce lymeské boreliózy ve všech známých formách.

Stévie umožňuje, aby si sladká jídla vychutnali i diabetici. Mohou ji bez starostí používat do dezertů a ještě se jim zlepší projevy cukrovky. Stévie zvyšuje toleranci ke glukóze a snižuje hladinu krevního cukru u diabetu druhého typu. Vylepšuje citlivost na inzulín a může přispívat k jeho produkci v těle.

Má také výrazné antioxidační vlastnosti a stimuluje správnou funkci imunitního systému. Pomůže snížit tlak a je protizánětlivá. Lze ji využít i na regeneraci pohmožděných svalů.

Nepečený konopný dortík

Suroviny:
¼ šálku konopného proteinového prášku
1 šálek kokosové mouky (nebo rozmixovaného mletého kokosu)
1 a ¼ šálku kokosového mléka
3 lžičky kakaového prášku
2 lžičky stévie
3 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového oleje

Všechny ingredience dobře rozmícháme za pomoci šlehače ve větší míse. Směs lžící napěchujeme do dvou formiček, které přikryjeme a dáme na 3 až 4 hodiny do ledničky.

Vychladlý dortík na 10 sekund vložíme i s formou do horké vody, okraje trochu odřízneme a dortík vyklopíme na talířek. Pokud se ještě nechce pustit okrajů, dáme ho na dalších 10 sekund do horké vody. Servírujeme vychlazené, ozdobíme bobulovým ovocem.


Čokoládová bábovka z červené řepy

Suroviny:
500 gramů vakuované červené řepy
300 gramů bezlepkové směsi muk (pohanková, kokosová, mandlová, ovesná, quinoová, kaštanová a podobně) nebo celozrnné špaldové mouky
100 gramů másla
100 gramů hořké čokolády
3 vejce
50 gramů kakaa
2 lžíce kokosového cukru
1 lžíce stévie (místo kokosového cukru můžeme použít jednu lžíci stévie navíc)
lžička sody
sůl

Bábovka čokoládová poleva

Řepy propláchneme a nastrouháme. Ve vodní lázni rozpustíme máslo s kvalitní hořkou čokoládou. K řepě přidáme kokosový cukr, stévii, vejce, kakao, mouku se sodou a špetkou soli. Vlijeme máslo s čokoládou, dobře promícháme.

Formu na pečení vymažeme máslem, přidáme rozmíchanou směs, trochu upěchujeme, pečeme asi hodinu při 180 stupních.

Spustit audio

Související