Sladké a přitom zdravé a vhodné pro diabetiky? Stačí místo cukru použít stévii

Bíle kvetoucí tropická rostlina stévie je v současné době velmi vyhledávaná díky své vysoké sladivosti bez přidaných kalorií. Využívá se jako přírodní náhražka cukru a umělých sladidel, ale má i léčivé účinky.

V Evropské unii byla stévie v roce 2011 schválena jako přídatná látka do potravin. Od té doby ji můžeme běžně sehnat jako sladidlo v tabletách, prášku nebo v tekuté podobě. Stévii je také možné koupit v sušené formě v obchodech se zdravou výživou nebo bylinkářstvích.

Stévie sladká

V jarních měsících seženete i venkovní rostlinu pro pěstování v květináči v květinářstvích. Sladkých látek vytvoří více, pokud bude mít dostatek světla a tepla. Z jedné rostliny získáte až půl kilogramu sušených lístků. Listy můžete používat čerstvé, zmrazené i sušené.

Stévie je nekalorické sladidlo, které nepřispívá k tvorbě zubního kazu. Umožňuje nahradit cukr zdravým způsobem, což je naprosto zásadní. Především cukr totiž vyvolává srdečně-cévní choroby i problémy s mozkem a diabetem.

Glykosidy, které dávají rostlině sladkou chuť, byly izolovány v roce 1931 francouzskými chemiky. Jsou 250krát až 300krát sladivější než cukr. Látka je stálá i za tepla, takže se hodí na pečení, nemění pH a nekvasí.

Čtěte také

Fantastické byly výsledky studie, která zjistila, že stévie dokáže eliminovat lymeskou boreliózu lépe než antibiotika. Jde o chorobu, která se jako chameleon převtěluje do nejrůznějších potíží a je obtížné ji i správně diagnostikovat. Ve studii byl použit extrakt ze stéviových listů. Ten efektivně potlačoval původce lymeské boreliózy ve všech známých formách.

Stévie umožňuje, aby si sladká jídla vychutnali i diabetici. Mohou ji bez starostí používat do dezertů a ještě se jim zlepší projevy cukrovky. Stévie zvyšuje toleranci ke glukóze a snižuje hladinu krevního cukru u diabetu druhého typu. Vylepšuje citlivost na inzulín a může přispívat k jeho produkci v těle.

Má také výrazné antioxidační vlastnosti a stimuluje správnou funkci imunitního systému. Pomůže snížit tlak a je protizánětlivá. Lze ji využít i na regeneraci pohmožděných svalů.

Nepečený konopný dortík

Ingredience
  • ¼ šálku konopného proteinového prášku
  • 1 šálek kokosové mouky (nebo rozmixovaného mletého kokosu)
  • 1 a ¼ šálku kokosového mléka
  • 3 lžičky kakaového prášku
  • 2 lžičky stévie
  • 3 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového oleje

Všechny ingredience dobře rozmícháme za pomoci šlehače ve větší míse.

Směs lžící napěchujeme do dvou formiček, které přikryjeme a dáme na 3 až 4 hodiny do ledničky.

Vychladlý dortík na 10 sekund vložíme i s formou do horké vody, okraje trochu odřízneme a dortík vyklopíme na talířek. Pokud se ještě nechce pustit okrajů, dáme ho na dalších 10 sekund do horké vody.

Servírujeme vychlazené, ozdobíme bobulovým ovocem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová