Skromné jídlo Hany Michopulu, které pomáhá lidem vařit levně, míří z instagramu do tištěné kuchařky

5. listopad 2025

Hana Michopulu, která v současné době žije na Třeboňsku, je autorkou řady kuchařek, ale také zakladatelkou farmářských trhů a časopisu Apetit. Proč se vlastně stala gastronomickou novinářkou a na čem aktuálně pracuje?

„Já jsem toužila být novinářkou, dělala jsem pro to úplně všechno a pak mi kolegyně v časopise poradila, ať se specializuji pouze na jeden obor, že to je u novinařiny důležité. A protože mě bavilo vařit, zjišťovat všechno o jídle a představovat si, jak by mohlo v Česku jednou po gastronomické stránce vypadat, tak jsem spojila tyto dvě touhy do jedné. A pak to začalo celé šlapat strašně rychle a samo a já jsem prostě po té dráze běžela,“ vypráví Hana Michopulu.

Je známá například jako zakladatelka časopisu Apetit, ale v jeho redakci už nepůsobí. „Hodně lidí se mě ptá, proč jsem vlastně na té židli neseděla několik dalších let, ale já jsem to vždycky brala tak, že úkolů na gastronomickém poli mám hodně. A když se pak navíc objevily potíže v soukromém životě, nemoc dětí, nemohla jsem pokračovat a věnovala jsem se tomu, co bylo právě potřeba,“ vysvětluje.

Čtěte také

Jejím nejnovějším projektem je Skromné jídlo. „To je účet na instagramu, kam jsem v roce 2019 začala přidávat příspěvky pro rodiče samoživitele. Byla jsem totiž požádána jejich klubem, abych jim pomohla shromáždit nějaké zajímavé nápady, co a jak vařit za málo peněz,“ vzpomíná.

„Když tam byla víc než stovka příspěvků, udeřila první vlna inflace a potraviny se velice zdražily, to znamená, že šetření na jídle se stalo tématem pro spoustu dalších lidí. Tak jsem došla k tomu, že se tomu budu věnovat mnohem víc, protože to bylo prostě denní téma běžného člověka,“ dodává Hana Michopulu.

Nyní vyšla i její tištěná kuchařka Skromné jídlo. „Do té jsem shromáždila některé recepty z instagramového účtu plus další nové recepty. Snažím, aby ta levná jídla byla zároveň plná, jak po stránce živin, tak po stránce chuti,“ upřesňuje.

Celý rozhovor s gastronomickou novinářkou a autorkou kuchařek Hanou Michopulu si poslechněte v magazínu Dámská jízda. Dále pořad představí knihu Stres jako příležitost a přidá tipy pro dobrou pohodu a zdraví.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu