Ořechy přinášejí štěstí, svatomartinské rohlíčky byste tedy měli upéct s oříškovou náplní
Víte, že martinské posvícení můžete doma udělat až první neděli po svátku svatého Martina, který se slaví 11. listopadu? Pak se vám možná bude hodit připomínka s tím spojených tradic a zvyků. V Dámské jízdě o nich mluví Veronika Králíková alias Bavorovská hospodyňka.
Svátečním pečivem jsou svatomartinské rohlíčky. „Říkalo se jim také rožky, podkovy, rohlíky, rohy, je to symbol podkovy koně svatého Martina. A měly by se dělat s oříškovou náplní, protože ořechy přináší štěstí,“ říká Bavorovská hospodyňka.
Stále oblíbenější tradicí je také pečení svatomartinské husy. „Říká se, že se svatý Martin měl stát biskupem. A protože byl velmi skromný a nechtěl to přijmout, tak se prý schoval k husám. Jenže husy neustále kejhaly a prozradily ho. To je taková legenda, které můžeme a nemusíme věřit. Jiná zase praví, biskup svatý Martin měl moc rád husy, a proto se pečou na jeho posvícení,“ dodává Bavorovská hospodyňka.
Víc o svátku svatého Martina si poslechněte v Dámské jízdě, Veronika Králíková prozradí i svůj recept na speciální červené zelí. Hostem bude také českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová, která přinese spoustu nápadů na listopadovou výzdobu.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.