Škvarkové cukroví a pivní placky

Jedním z důkazů, že naši předkové dokázali využít vše, co měli k dispozici, je celá řada pečiva se semletými škvarky. Za všechny nabízím starodávný recept na sladké cukroví a pak tip na pivní placky.

Škvarkové cukroví

Ingredience
  • 150 gramů semletých škvarků
  • 150 gramů cukru
  • 400 gramů hladké mouky
  • 1 vejce
  • trochu mleté skořice, hřebíčku a nového koření
  • 2 lžíce bílého vína

Semleté škvarky, cukr a mouku smíchejte. Přidejte vejce, koření a víno. Vypracujte těsto.

Z těsta vyválejte plát a vykrajujte kolečka. Pečte v troubě při 180 stupních Celsia asi 10 minut.

Pečená kolečka slepujte marmeládou, nebo povidly. Cukrujte skořicovým cukrem.

Škvarkové pivní placky

Ingredience
  • 300 gramů hladké mouky
  • 150 gramů hrubě posekaných škvarků
  • 50 gramů vařených brambor
  • 100 mililitrů piva
  • 1 vejce
  • 15 gramů droždí
  • 50 gramů sádla
  • sůl
  • špetka cukru

Do vlažného piva dejte cukr a rozdrobte droždí. Přisypte trošku mouky, zamíchejte a nechte chvilku přikryté stát.

Až kvásek vzkypí, přidejte nastrouhané brambory, nasekané škvarky, celé vejce, mouku a sádlo. Vypracujte měkké těsto. Když se přestane lepit, nechte vykynout.

Z vykynutého těsta uválejte stejnoměrný válec. Z něho ukrajujte kousky. Za pomoci mouky tvořte nejprve kuličky, pak placky.

Placky skládejte na pomaštěný plech, opět nechte vykynout. Pak pečte do červena v troubě rozehřáté na teplotu mezi 180 a 200 stupni. Před pečením můžete těsto ještě lehce naříznout do mřížky, nebo jinak zkrášlit.

Související

  • Wintrova pivní polévka s opečeným chlebem

    Recept na Wintrovu pivní polévku nabízí kulinář Petr Stupka. Kde se vzal její název? „Vzpomínám rád na dobu studií a povídání s panem Wintrem, moudrým hospodským,“ vypráví.

  • Jitrnice a pečený prejt

    Při zabijačce nejprve zpracovávají vnitřnosti, které rychle podléhají zkáze. Do vyčištěných střívek se v našich krajích nejčastěji plní takzvaný prejt, kousky se pak vaří.

  • Zabijačkový guláš

    Na téma zabijačkového guláše by bylo možné napsat malou brožuru. Kulinář Petr Stupka ze všech možností vybral univerzální recept pro čtyři až pět osob.