Rozpustná káva není káva, to už radši turka, říká autorka Velké knihy o kávě
Jejím snem bylo mít vlastní cukrárnu. S podporou maminky si v roce 2004 otevřela kavárnu a nakonec právě káva v jejím životě převážila. Teď Petra Davies Veselá své znalosti o kávě předává ostatním.
„Když jsem se učila dělat kafe, sama jsem ho v té době vůbec nepila. Postupně jsem se k tomu ale propila,“ přiznává Petra Davies Veselá.
Hned půl roku po otevření kavárny ji známý přihlásil na české mistrovství baristů. „To mě chytlo, v soutěži jsem se naučila spoustu věcí, které mi pomohly. Skončila jsem na třetím místě, tak jsem se do toho pustila znovu a další rok už jsem vyhrála a pokračovala dál. Teď jsem porotkyně a učím další lidi,“ vypráví.
Napsala také Velkou knihu o kávě. „Vychází z mé předchozí knihy, ale přidali jsme tam spoustu věcí, protože za osm let se toho hrozně moc změnilo. Příprava kávy v České republice je úplně jinde než tehdy a mohli jsme knihu posunout někam dál,“ vysvětluje.
Piccolo je nesmysl. Taková káva neexistuje. Proč ji tedy některé podniky nabízí?

V pořadu Návod na etiketu jsme probrali už celou řadu témat týkajících se společenského chování. Jeden z posluchačských dotazů se vrací k druhům kávy, konkrétně se ptá na piccolo.
S fotografem Davidem Židlickým dokonce vyrazili do Panamy na kávové plantáže. Navštívili farmáře, na vlastní oči sledovali, jak se káva zpracovává, a vše využili v knize.
V Čechách byl donedávna synonymem kávy turek. To se podle Petry Davies Veselé hodně mění. „Dostáváme se k tomu, že všichni víme, co je espreso, je dost oblíbená i filtrovaná káva. A když k nám přijde někdo, kdo má rád turka, tak mu doporučíme jako alternativu french press,“ reaguje Petra Davies Veselá.
A jaký je její pohled na rozpustnou kávu? „Myslím, že to není káva. Pro přípravu se používají nekvalitní produkty. Pro mě to prostě není kafe, už i turek je lepší,“ odpovídá.
Související
-
Klasické vánoční perníčky a vychytávky Moniky Brýdové
Existuje mnoho variant perníkových těst. Kreativní publicistka Monika Brýdová má osvědčené dva recepty. O návod na klasické vánoční perníčky se podělila s posluchačkami.
-
Vadí jí plýtvání jídlem. Napsala proto kuchařku, ve které učí vařit dobroty ze zbytků
Řadu kuchařských knih už napsala Jitka Rákosníková. Nejnovější je Recyklovaná kuchařka a sama autorka dodává, že v ní jde i o renovaci, regeneraci, případně renesanci
-
Moderní porodní bába Hana Brožová je jihočeskou Ženou regionu
Ženou regionu se letos stala porodní asistentka Hana Brožová z Hluboké nad Vltavou. Porotu devátého ročníku soutěže zaujala mimo jiné tím, že pořádá mnoho akcí pro rodiny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka