Řidiči po nehodách velice často říkají, že křižovatku neměli v navigaci, připomíná vrchní policejní komisař

11. říjen 2023

Dopravní nehodovost v jižních Čechách rok od roku stoupá. České Budějovice jsou podle Indexu Generali pojišťovny z tohoto pohledu druhým nejnebezpečnějším městem v republice. Kde je problém? Co proti tomu může dělat policie, co autoškoly? A co my, řidiči a chodci? Tím se zabývá pořad Přímá řeč.

Hosty redaktora Zdeňka Zajíčka byli vrchní komisař Policie České republiky v Jihočeském kraji Stanislav Vorel a člen výkonné rady Asociace autoškol České republiky Jiří Martínek.

První otázka zněla: Cítíte se v provozu bezpečně? Stanislav Vorel a Jiří Martínek se shodli, že nikoliv.

Podle policejních statistik sice rok od roku klesá počet mrtvých při dopravních nehodách v celé republice a také počet nehod, které policie řeší. To ale může být způsobeno především vyšší pasivní bezpečností automobilů a kvalitnějšími silnicemi.

Co se počtu nehod týče, policisté už několik let nejezdí ke všem událostem, protože část z nich řeší sami řidiči euroformuláři pro pojišťovny. Statistiky pojišťoven pak ale v následném součtu dokládají, že počet nehod celkově roste. Přinejmenším na jihu Čech.

Čtěte také

Hlavní příčinou je nejčastěji nevěnování se řízení, tedy držení mobilních telefonů, sledování tabletů a podobně.

Jedním z problematických míst na jihu Čech se stal například nový obchvat Chýnova na Táborsku. I tady příčiny podle policie odpovídají statistikám. „Řidiči po nehodách velice často uváděli, že křižovatku neměli v navigaci, případně že jim navigace ukazovala, že mají odbočit až za pět set metrů,“ popisuje Stanislav Vorel.

Podle Jiřího Martínka by se učitelé v autoškolách měli snažit vyučovat jak v automobilech bez nejmodernější doplňkové technické výbavy, tak s ní. „Měli by jim předat zkušenosti s vedením standardního vozidla, ale samozřejmě musíme pracovat i s moderními technologiemi. Je třeba vštěpovat žákům, aby moderní techniku používali správně, v souladu s tím, jak by se používat měla," uvádí.

A co výše postihů řidičů? Neměla by být vyšší? Co si autoškoly slibují od zavedení řidičského průkazu na zkoušku od sedmnáctého roku věku adepta? Celý pořad Přímá si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.