Půl roku po ničivé bouřce jsou cesty u českobudějovických Vrbenských rybníků opět plně průchozí

19. leden 2022 11:03

Stromy popadané z hráze do vody nebo polámané větve – to všechno stále na Vrbenských rybnících u Českých Budějovic živě připomíná ničivou bouřku ze začátku loňského července. I půl roku po ní pracovníci dál odklízejí škody. Cesty v oblíbené lokalitě jsou už plně průchozí, obnova přírodní rezervace a likvidace polomů ale ještě minimálně dva měsíce potrvá.

„Tady máme jedno z broukovišť. To je vlastně hromada dřeva, které jsme sem svezli po kalamitě. Dřevo je tady ponecháno svému vývoji tak, aby se tam brouci mohli dobře množit,“ ukazuje jednatel společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice Jiří Staněk.

„Já pracuji pro společnost Lesy a rybníky města České Budějovice přes třicet let a musím říct, že až do loňského července jsem nezažil tak masivní větrnou smršť, která by postihla rybníky v přírodní rezervaci. Bylo to opravdu nevídané,“ dodává.

Čtěte také

Vrbenské rybníky jsou zároveň přírodní rezervací, proto je likvidace polomů poměrně náročná. „Střetávají se tady názory mnoha lidí a musíme všichni najít společnou řeč. V přírodní rezervaci je kácení a vyvážení materiálu zakázáno, takže jsme se dohodli, že silnější dřevo tady zůstane a takový ten klest odvezeme a seštěpkujeme, protože ho bylo tak obrovské množství, že bychom tady neměli nic jiného než klest,“ popisuje Jiří Staněk.

Některé polomy ještě na místě zůstávají. „Co se týká zlomů, které jsou na loukách, tak ty se budeme snažit ještě odstranit, louky jsou v soukromém vlastnictví. Ostatní místa zůstanou v bezzásahovém režimu. Maximálně se budeme snažit některé zavěšené polámané stromy zlikvidovat tak, aby byly bezpečné,“ uvádí Jiří Staněk.

Podle vedení městských Lesů a rybníků potrvají likvidační a sanační práce zhruba do přelomu letošního března a dubna. Návštěvníci by tak při návštěvě rezervace měli dávat maximální pozor i proto, že se v místě bude dál pohybovat těžká technika.

Spustit audio

Související