Kardašova Řečice už zlikvidovala téměř všechny polámané stromy, které za sebou nechala vichřice. Obnovu mýtin teď komplikuje nedostatek sazenic

27. říjen 2021 18:02

Skoro deset hektarů lesa a na nich tři a půl tisíce metrů krychlových polámaného dřeva. Takovou spoušť za sebou nechala vichřice na konci června v okolí Kardašovy Řečice. Likvidaci následků silného větru dalo město prioritu a teď už začíná s výsadbou nových stromků.

Stanislav Roček je jedním z pěti lidí, kteří právě pracují v okolí Kardašovy Řečice na výsadbě nových stromků na mýtinách po červnové vichřici. V pravidelných rozestupech do řádků sází malé smrčky. Denně jich vysadí přibližně 600.

Na obnovu lesů poničených silným větrem bude potřeba vysadit asi 50 tisíc nových stromků. „Vichřice šla takovými pruhy a jsou místa, kde je to totálně poškozené, ale jsou i místa, kterým se to vyhnulo. Konkrétně toto místo bylo postiženo totálně,“ popisuje starosta Kardašovy Řečice Petr Nekut v lese nedaleko rybníka Kardaš.

Na likvidaci následků vichřice se město zaměřilo prakticky okamžitě. „Pokud to necháte dlouho, samozřejmě kvalita, potažmo cena dřeva klesá. Tak jsme se do toho pustili okamžitě po kalamitě a musím říci, že dnes máme 95 procent hmoty už zpracováno,“ uvádí starosta.

Čtěte také

Téměř všechno polámané dřevo se tak městu podařilo prodat ještě v létě, kdy byly výkupní ceny vyšší. „Momentálně za ty dobré ceny snad i něco vyděláme, ale nebude to žádný zázrak. Podstatné pro nás je, že zafinancujeme obnovu toho lesa,“ uvádí Petr Nekut.

Problém při obnově lesa tak představuje hlavně nedostatek sazenic. „V našem katastru se nachází lesní školka, takže na ni jsme se obrátili v první řadě, ale bohužel ani tam nemají dostatek sadebního materiálu. Na druhou stranu, snažili se nám vyjít vstříc a alespoň část stromků nám sehnali,“ dodává starosta.

Ještě letos by město chtělo na mýtinách vysadit zhruba 10 tisíc sazenic stromků. V obnově lesů poničených vichřicí potom hodlá pokračovat na jaře.

Spustit audio

Související