U Starých Hodějovic bude růst Majáles. Organizátoři studentských oslav s dobrovolníky vysázeli 400 buků

25. říjen 2021 07:52

Vedle zahrádkářské osady ve Starých Hodějovicích u Českých Budějovic poroste nový les. A bude to Majáles. Právě organizátoři českobudějovických studentských oslav přišli s nápadem vysázet nové stromky. Na 11 arech mýtiny dobrovolníci pod dohledem lesníků vysadili na 400 mladých buků.

„To je nástroj, který se jmenuje sekeromotyka. Kde je puntík, tam bude stromeček. Musíme strhnout ten drn, protože stromek musí být zasazený v minerální půdě,“ vysvětloval dobrovolníkům místní revírník Jan Staněk.

Nový les Majáles sázeli dobrovolníci ve spolupráci s Lesy České republiky. Na jejich práci dohlížel Kamil Bjaček, ekonomický náměstek oblastního ředitelství jižní Čechy. „Tvoříme tady smíšený les. Když se podíváme přímo na tu plochu, uvidíme nějaké přirozené zmlazení jedle, douglasku, smrk, takže se prostě snažíme, aby les tady byl pestrý. Dnes sázíme buky,“ popsal.

V jednu chvíli pracovalo na mýtině zhruba deset dobrovolníků, kteří do země vysazovali mladé buky. Byl mezi nimi i Míra se synem Šimonem. „Já se lesem živím, tak jsem chtěl, aby syn tomu také nějak přispěl. Sem chodíme na procházky, takže budeme moci sledovat, jak stromy rostou,“ řekl.

Sekeromotyku vzala do ruky také Jarmila Kytlicová z vedení Majálesu, který sázení nového lesa zorganizoval. „Majáles končí slovem les, proto jsme se rozhodli vysázet vlastní les ve spolupráci s Lesy České republiky. Lesníci nám pomáhají se samotnou výsadbou, zprostředkovali sazeničky, poskytli i tento prostor,“ uvedla.

O stromky, které dobrovolníci vysadí, se dále budou starat zaměstnanci Lesů České republiky. „Protože je to čistě buk, budeme muset ty stromečky ochránit. Buď tady bude oplocenka, nebo se stromy budou natírat proti okusu,“ dodal Kamil Bjaček.

Spustit audio

Související