Budějovicemi prošel majálesový průvod. I když byl kvůli koronaviru menší, nescházela mu živelnost

29. květen 2021 07:26

Místo několika tisíc jich bylo tentokrát jen padesát. Páteční průvod Budějovického majálesu byl kvůli koronaviru podstatně menší než před lety. I tak si ho studenti užili, stejně jako volbu krále majálesu.

„My jdeme za Olymp, já jsem Zeus, mám tu Dionýsa, Poseidona, Athénu a Artemis. Prostě jsme spíchli prostěradla, co jsme měli doma, a dali je přes sebe. Byli jsme moc šťastní, protože jsme ani nepočítali, že průvod vůbec bude,“ popsal pár minut před startem v parku Dukelská Jindřich Jirsa z Gymnázia Jírovcova.

Téma brazilských tanečníků a tanečnic si letos zvolilo Biskupské gymnázium. „Já mám všechno podomácku vyrobené, pomáhala mi s tím mamka. Mám čelenku z peří, žluté tričko s volánkem a sukni s barevným krepovým papírem,“ líčila Eva Štětinová.

Chvíli po poledni se průvod dal na pochod centrem města. Kvůli koronaviru ho letos provázela řada omezení. „Studenti musí mít roušky, antigenní testy a musí dodržovat rozestupy. Jinak se to ale na průvodu nepodepsalo, je stejně hlasitý, stejně živelný a tematicky zabarvený,“ řekla ředitelka Budějovického majálesu Bianka Machová.

Průvod sledovalo i několik obyvatel Budějovic. Ocenili, že to po uvolnění opatření v centru města opět žije. Průvod šel kolem Malše a slepého ramene.

Na Sokolském ostrově se pak odehrála finálová klání o krále majálesu. Tím se stal Kryštof Cézar z Biskupského gymnázia. Úkoly musel plnit se školou po celý majálesový týden. „Body byly za studentské výzvy, pak jsme měli královské aktivity, třeba kvíz, a potom byla celoškolní hra, hráli jsme deskovku a jezdili po městě na kole podle GPS,“ vyprávěl.

Majáles obsadil České Budějovice od pondělí do pátku. Byla to vůbec první větší venkovní akce, která se po uvolnění vládních opatření na jihu Čech uskutečnila.

autor: Petr Kubát

Související