Po pěti měsících se do lavic vrátili středoškoláci. Zároveň začaly písemné maturity

24. květen 2021 17:45

Učebny středních škol po pěti měsících znovu ožily hlaholem studentů, kteří se vrátili k prezenční výuce. Náročné to bylo hlavně organizačně. Všichni se před výukou museli otestovat na koronavirus a zároveň začaly písemné maturity.

Na Gymnáziu Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci museli zorganizovat příchod více než 400 studentů. Protože nižší ročníky odpovídají druhému stupni základních škol, v posledních dvou týdnech absolvovali žáci rotační výuku.

„Máme co dohánět, ale v některých předmětech to bylo úplně stejné jako ve škole. Třeba v biologii stíháme úplně v pohodě, ale třeba v matematice moc ne,“ svěřily se při čekání na výsledek testu Aneta a Julie.

Pro žáky druhého ročníku čtyřletého gymnázia bylo testování na covid novinkou. „Já jsem se ještě nikdy netestovala, takže to bude poprvé, ale snad to zvládneme,“ komentovala druhačka Nikol.

I ona se na prezenční výuku už těšila. „Kontakt s učitelem bude zase normální, nebude se to třeba sekat jako při online hodinách,“ popsala.

Celkem se na jindřichohradecké gymnázium vrátilo 360 studentů nižších ročníků. V pondělí začaly také písemné testy téměř osmdesáti maturantům, ty škola otestovala už v pátek.

Čtěte také

Pro maturity je vyhrazené celé jedno patro budovy. I kvůli tomu muselo vedení školy znovu přestavět rozvrh. „Uzpůsobovali jsme rozmístění učeben, aby maturanti byli samozřejmě co nejméně vystavováni hluku. V běžném školním roce vznikají maximálně tři verze rozvrhu, my teď tvoříme sedmnáctou verzi,“ řekla ředitelka Lenka Vetýšková.

„Organizačně to bylo velmi náročné. Vážně jsme zvažovali možnost vyhlášení ředitelského volna, které běžně bývá ve standardním školním roce, ale protože si uvědomujeme, jak náročná výuka byla, tak jsme k tomuto kroku nesáhli. Opravdu se snažíme zorganizovat to tak, aby všichni žáci ve škole byli,“ dodala.

Písemné maturity budou studenti posledních ročníků skládat do středy. Ústní část zkoušek dospělosti maturanty na gymnáziu v Jindřichově Hradci čeká na začátku června. Ani během ústních zkoušek neplánuje vedení školy výuku pro ostatní žáky omezit.

Spustit audio

Související