Zájmové kroužky obnovují činnost. Už se setkaly i děti, které spojuje zájem o historii Tábora

27. květen 2021 12:16

Další vlna rozvolnění proticovidových opatření otevřela hotely, divadla i střední školy. Radost přinesla také dětem, které navštěvují střediska volného času. Po dlouhých devíti měsících se mohli znovu potkat i členové historického kroužku při základní škole na náměstí Mikuláše z Husi v Táboře.

„Přišli jsme k vodopádu, protože to je jedno z velmi důležitých míst ze života Jaroslava Vacka, o kterého se zajímáme v rámci druhé světové války,“ vysvětlila předsedkyně spolku rodičů a přátel školy Kristýna Vrkočová.

Společně s dětmi se vydala do ulic města pátrat po osudech obyvatel, kteří se za okupace zapojili do protinacistického odboje. „Jaroslava Vacka zatkli v nemocnici, kde byl po srdečním záchvatu. On jim z gestapa utekl a tady na tom místě ho dostihli, protože dostal znovu srdeční záchvat. Je to hodně důležitá událost, tak jsme se sem vydali, aby tu vznikl jeden obraz do našeho fotokomiksu, který jsme vymysleli,“ dodala.

Členové historického kroužku při základní škole na náměstí Mikuláše z Husi v Táboře se mohli po vynucené pauze opět setkat a pokračovat v přípravě fotokomiksu

Na schůzku historického kroužku po vynucené devítiměsíční pauze přišla například Laura. „Těšila jsem se moc, protože je to velmi dobrý zážitek. Mně se to líbí, vžiju se do příběhu a víc toho poznám o historii,“ komentovala.

Společně s dětmi byla u vodopádu také spoluautorka projektu mapování vojenské historie Tábora, vychovatelka Milada Stehlíková. „Musím říct, že jsme se moc těšila, bez nich to bylo hrozné,“ řekla.

Členy historického kroužku v nejbližší době ještě čekají setkání zaměřená na další dvě témata. „Tábor jako posádkové město, kdy se budeme bavit o tom, která kasárna byla postavená jako první a jak tady vůbec posádka vznikla. Poslední téma je vojenská současnost Tábora, to znamená, že si řekneme, jaké tu sídlí armádní útvary, jak se to proměňovalo a podobně,“ uzavřela Kristýna Vrkočová.

Samozřejmostí je na historickém kroužku dodržování všech opatření v boji proti covidu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související