Proč vás bolí klouby? Máte málo nebo naopak příliš pohybu, roli může hrát i psychika

2. březen 2017

Artróza je degenerativní onemocnění kloubů, při kterém dochází k úbytku chrupavky, a to postupně až na kost. V pořadu Českého rozhlasu České Budějovice Zdravíčko o artróze hovořil českobudějovický fyzioterapeut Jaroslav Zeman.

Rozlišujeme čtyři stupně artrózy. První dva bývají „němé“, tedy se příliš neprojevují. „Můžeme zaznamenat například jen ztuhlost kloubů po ránu nebo takzvanou startovací bolesti, což znamená, že když se máme rozejít, nejde to tak dobře, jak bychom čekali, a pociťujeme bolest,“ popisuje Jaroslav Zeman.

Ve třetím stádiu přistupuje bolest klidová - po několika hodinách spánku, kdy se okolí kloubu zahřeje, nás vzbudí bolest. Zvlášť ve čtvrtém stádiu se pak v místě vyskytuje nesterilní zánět, což je snaha těla vyléčit bolavé místo. Takto rozvinutou artrózu nicméně zastavit nedokáže.

Artróza postihuje zejména velké klouby jako kyčle, kolena či ramena, ale může se objevit v jakémkoli kloubu, který dlouhodobě jednostranně přetěžujeme, anebo jej naopak vyřazujeme fyzickou neaktivitou.

Fascie, tedy blanité obaly svalů a orgánů, se nicneděláním zahušťují, odvodňují a tvrdnou. Výživa kloubu se tím zhoršuje a kloub ztrácí pohyblivost. Bereme-li jen léky na klouby, ale nehýbeme se, pak účinky léků zeslabujeme.

„Vliv na vývoj onemocnění má i psychika, naše vztahy s dalšími lidmi, sociální postavení. To všechno může způsobit zatuhnutí některého kloubu a vést k artróze,“ dodává Jaroslav Zeman.

Dalším důvodem bolesti v pozdějším stádiu artrózy jsou osteofyty - výrůstky na kosti, které provázejí třetí a čtvrtý stupeň onemocnění. Chrupavka už na některých místech nekryje kost, a ta se začíná odírat. Tělo se snaží místo zahojit, vzniká otok, kloub je na dotek teplý. „První pomocí může být lék proti bolesti, protože v určité fázi je třeba tělo zklidnit. Z terapeutického hlediska je důležité starat se o měkké tkáně v okolí kloubu. Například takzvanou trakcí, kdy oddalujeme kloubní plošky, ty pak na sebe netlačí a dochází k úlevě. Pomáhá lehká masáž do mírné bolesti s lehkým uvolňováním kloubu,“ radí fyzioterapeut.

Čtěte také

Artróza podle něj nemá jednu příčinu s jedním důsledkem, na který zabere jediný lék. Proto je potřeba onemocnění řešit z více stran. „Vhodné je kloub zaměstnávat přiměřenou činností: lehký rotoped, lehká chůze, plavání. Rozhodně je lehká aktivita lepší než neaktivita,“ říká.

Jakmile se však při pohybu dostaví bolest, měl by člověk přibrzdit a počkat. „Často se stává, že při sportu dojde k překrvení kloubu, což nám paradoxně od bolesti pomůže, ale dlouhodobě to není ideální řešení. Zvolit bychom měli postupnější režim: nejprve tělo protáhnout, v okolí artrotického kloubu uvolnit svaly například moderními rollery nebo míčky, jimiž rolujeme po svalu směrem ke kloubu. Potom si dopřejeme denní dávku pohybu a zakončíme ji strečinkem,“ připomíná Jaroslav Zeman.

Pro podporu regenerace kloubu a zároveň pro léčbu zánětu lze podle něj doporučit léky typu sysadoa, msm a chondroitin. Podobnou službu udělá i domácí sulc nebo chrupavka od kuřete. Je vhodné dodávat vitamín C a také hodně tekutin.

Podchytí-li se problém brzy, soubor těchto opatření může pomoci. Ve třetím a čtvrtém stupni artrózy už je ale pozdě. Pak je jediným řešením operace.

Spustit audio

Související