Při společném stolování na návštěvě sledujte hostitelku a jezte stejným tempem jako ona

30. červen 2018

Oběd nebo večeře je častou součástí návštěv známých a příbuzných. Etiketa říká, že jako hosté bychom v těchto situacích měli vždy sledovat hostitelku a hostitele a podle nich se řídit.

Začátek stolování určuje hostitelka. „Při rodinné sešlosti si stále ještě přejeme dobrou chuť, ale při početnější a oficiálnější příležitosti hostitelka zpravidla jenom vezme příbor do ruky, a to je signál, který startuje stolování,“ vysvětluje odbornice na etiketu Alena Špačková.

Hosté sledují hostitelku a dodržují tempo, kterým jí ona. „Kdyby se náhodou stalo, že ona už dojedla, tak i kdybych měla ještě polovinu talíře plnou, položím příbor. Naopak pokud hostitelka ještě nemá dojedeno a já už skoro ano, nechám si jedno sousto na talíři a počkám, abych dojedla s ní. Chceme totiž stolovat harmonii a ona je ta, která udává tempo,“ popisuje Alena Špačková.

Příbory se berou zvnějšku směrem k talíři

Pokud je prostřeno pro větší menu, příbory se berou zvnějšku směrem talíři. Pokud je prostřeno i nad talířem, je to v obráceném pořadí a příbory bereme od talíře směrem vzhůru.

Alkohol má na starosti pán domu. Hostitel určuje, co se bude nalévat a kdy a řídí se podle něj tempo pití. Host ale nemusí každý nápoj dopít ani si nemusí nechat dolévat, pokud nechce.

Když k vám přijdou hosté, vždy jim nabídněte už před jídlem alespoň vodu

Přípitek

Návštěva je poměrně častou společenskou událostí. Vztahuje se k ní celá řada pravidel etikety. Na co si dát pozor v roli hosta i v roli hostitele, připomíná odbornice na etiketu Alena Špačková.

Host nikdy neodchází hned po jídle. „Vypadalo by to, že jsme se přišli jenom najíst. Nejdřív mohu odejít po kávě, ale ani to není úplně zdvořilé,“ říká Alena Špačková.

Měli bychom opět sledovat hostitele. „Pokud třeba mrkne na hodiny, je to jasný signál, že už je konec. Nebo když dostaneme long drink na rozloučenou. Host nikdy nenechá hostitele říct: Zítra mám náročný den a musím brzo vstávat. To už jsou věty zoufalství, kdy hostitel chce, abychom odešli. A on opravdu musí čekat, protože ten, kdo určuje konec, je host,“ dodává Alena Špačková.

Spustit audio

Související