Přes 130 umělců, černobílá scéna, opojná hudba. Jihočeské divadlo uvádí operu Mefistofeles

8. listopad 2021

Nesmrtelný příběh o muži, který upsal svou duši ďáblu, zvolilo jako první operní premiéru letošní sezóny Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Italský skladatel Arrigo Boito napsal hudbu i libreto svého velkolepého díla Mefistofeles podle slavného Goethova románu Faust.

Ústřední postavou opery vrcholného italského romantismu je ovšem charismatický ďábel, který Faustovi dopřává vše, co by chtěl v životě mít.

Na dramatickou cestu do nitra duše se diváci vydají v režii Tomáše Ondřeje Pilaře. „Je to příběh muže, který prodal svoji duši ďáblu a táže se na základní lidské otázky, které provázejí životy každého z nás. Dílo je kromě tohoto velmi hloubavého a symbolického příběhu typické zejména svou nádhernou opojnou hudbou, která je velkolepá,“ popisuje.

Opera klade také velké nároky na provozovací aparát. Podílí se na ní 130 umělců, včetně baletu, dvou pěveckých sborů a symfonického orchestru.

Boitův Mefistofeles bylo původně skoro čtyřhodinové dílo. Jihočeské divadlo zvolilo jeho druhou přepracovanou verzi z roku 1881. „Opera má necelé dvě hodiny a její velmi členitý a dramatický děj plyne doslova filmovou rychlostí. Autor se snažil zachytit příběh tak, jak by jej postihlo činoherní drama. Ten příběh je opravdu velmi rychlý a hudba drama podtrhuje a rozhodně ho nezdržuje,“ doplňuje Tomáš Ondřej Pilař.

Čtěte také

Titulní postava Mefistofela je jednou z nejnáročnějších basových rolí vůbec. V Jihočeském divadle ji  alternaci s Janem Hnykem ztvárňuje František Zahradníček. „Začal jsem to studovat už asi před tři čtvrtě rokem, abych byl co nejlépe připraven. Takové věci se nedají dělat na poslední chvíli a člověk to musí mít zažité, nazpívané. I tak k tomu mám obrovský respekt,“ říká.

Stejně tak, hlavně po emoční stránce, není jednoduchá role Markétky. „Je to velmi smutné. Zpívá se tam o tom, že zabila dítě a matku, takže ona je úplně zdrchaná v tom druhém jednání. Je to psychicky náročné a propojit to s tím zpěvem, to je úkol,“ potvrzuje dvojnásobná držitelka Thálie, sopranistka Jana Šrejma Kačírková.

Intenzivní děj i hudbu doplňuje v Jihočeském divadle efektní černobílá scéna Petra Vítka, která diváky spolu s Faustem provede několika vrstvami pekla až k bráně nebeské.

Novou operní inscenaci Jihočeského divadla představuje kulturní magazín Kavárna. Dále pořad přináší rozhovor s fotografem Michalem Vítovcem, který v budově Českého rozhlasu České Budějovice vystavuje své snímky z Rallye Dakar, a recenzi románu Andrease Eschbacha NSA: Národní bezpečnostní úřad.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.