Nepolapitelný převaděč Josef Hasil ožívá. Jihočeské divadlo uvádí Návrat Krále Šumavy

2. listopad 2021

Jako pošumavský western označují tvůrci novou inscenaci Návrat Krále Šumavy v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Činohra tak pokračuje v sérii dramatizací románu jihočeských autorů. Po Rybí krvi a Selském baroku Jiřího Hájíčka a po příběhu z budějovických nevěstinců Café Groll podle Jana Štiftera přichází na řadu oceňovaný román Davida Jana Žáka.

V Jihočeském divadle ho nastudoval režisér Lukáš Brutovský. „Spolu s dramaturgem jsme ho vybrali trochu i kvůli tomu lokálnímu aspektu, příběh se odehrává na Prachaticku a na Šumavě. Druhá rovina je samozřejmě ta tematická. Je to příběh o hrdinství, který připomíná, že svoboda není zadarmo a že i za hrdinství se musí zaplatit nějaká cena,“ popisuje.

Někteří diváci budou podle něj možná očekávat adaptaci Kachyňova filmu z konce 50. let, ale jedná se o dramatizaci knihy Návrat Krále Šumavy, kterou napsal jihočeský současný autor David Jan Žák. Životopisný román o Josefu Hasilovi, nepolapitelném převaděči, kterého samotná StB označovala jako Krále Šumavy, vychází z jeho vlastních vzpomínek, svědectví pamětníků i archivních dokumentů.

Román je relativně obsáhlý, divadelní představení bude podle režiséra trvat necelé dvě hodiny. „Rozhodl jsem se chytit toho žánrového jazyka, který podle mě autor používá. On koketuje s něčím, jako je western, ale také takovým foglarovským zjednodušováním některých věcí. Snaží se vyprávět příběh poutavou formou. My také chceme vytvořit dobrodružný příběh a doufáme, že se nám podaří zprostředkovat, o co tam skutečnosti jde,“ doplňuje.

Rozhovor s režisérem Lukášem Brutovským o inscenaci Návrat Krále Šumavy přináší kulturní magazín Kavárna. Připomíná ale také, že návštěvnost divadelních představení a koncertů kvůli koronaviru klesla, a představuje audioknihu Tyrkysová hora a album Noční obraz Vladimíra Mišíka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.