Po bitvě u Slavkova francouzští vojáci obsadili část jižních Čech. A vyžadovali to nejlepší jídlo a pití

Po bitvě u Slavkova v roce 1805 a sjednaném příměří obdržela francouzská vojska právo obsadit všechna místa na jihu Čech, která ležela východně od spojnice Tábor – Linec. Vojáci potřebovali zásoby a ubytování, což vedlo k rekvizicím potravin a dalších zdrojů a také k napětí a konfliktům.

Zachovaly se kronikářské zprávy o chování francouzských vojáků v obci Malonty na tehdejším panství Nové Hrady. Podle výkazu prošlo během prosince 1805 a ledna 1806 touto obcí přes dva tisíce francouzských vojáků a důstojníků. Ke své přepravě využívali i tažná zvířata a vozy sedláků.

Francouzi měli náročné požadavky, a to především co se týkalo stravy. Během svého pobytu si i prostí vojáci dělali nárok na bílý chléb či housky z pšeničné mouky a k jídlu chtěli dvojí maso. K pití požadovali pivo, víno, pálenku a dokonce i kávu.

Ve vesnicích, kde vojsko neobdrželo vše podle svých požadavků, tropili vojáci výtržnosti. Nádoby, skříně a truhlice musely býti před nimi otvírány a vojáci si brali z nich to, čeho se jim zachtělo – maso, tuk, plátno nebo len.

Obecně vzato k nám však přinesly napoleonské války, nejen utrpení a zkázu, ale i nové myšlenky, především o svobodě a francouzské revoluci, které ovlivnily budoucí vývoj českých zemí.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil etnograf Jan Šimánek.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související