Písničková cesta na sever aneb Švédsko neproslavila na hitparádách jenom ABBA

11. září 2023

Zatímco před prázdninami jsme vyrazili s písničkami pod Světly ramp do země tulipánů, tedy Holandska, na konci léta, napsáno s odkazem na jeden cestopisný titul Karla Čapka, podnikneme „cestu na sever“.

S tím rozdílem, že nepůjde o výpravu cestopisnou a náš zájem omezíme jen na jednu severskou zemi, a to Švédsko, odkud se rozletělo do světa před zhruba půlstoletím smíšené kvarteto nazvané ABBA. A je tedy jasné, že u něj a také jeho zárodečné skupiny Hep Stars náš krátký výlet do pop-muzikálních švédských 60. a 70. let odstartujeme.

Nepůjde však jen o kapelu ABBA. Pozornost rovněž zaostříme na zpěváka ze Stockholmu vystupujícího pod jménem Harpo, který zazářil v rámci Evropy velkými hity Moviestar a Horoscope.

Dále připomeneme velmi populární švédskou kytarovou kapelu z 60. let Spotnicks, švédské Beatles – kapelu Tages, která natáčela v posvátném studiu Abbey Road, a také na formaci Secret Service, jež získala hitparádové vavříny chytlavými songy včetně Oh Susie. Ten nostalgickou písničkovou cestu do skandinávské země zakončí.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související