Vysoký hlas Eagles, Červený balón i v Čechách, francouzské Tři zvony a Edelweiss

14. srpen 2023

Po několika zastaveních s českými písničkami v předchozích pořadech se rozhlédneme do světa a s úctou si všimneme osobností z oblasti námi sledované hudby, které v červenci odešly a které si pozornost zaslouží.

Randy Meisner

Randy Meisner, zpěvák, baskytarista, autor a zakládající člen velmi slavné country-rockové kapely Eagles zemřel 26. července 2023 ve věku 77 let. Pocházel z Nebrasky, ale hudebně vyrostl v Kalifornii. Nedlouho byl členem známé country-rockové kapely Poco. S Glennem Freyem a Donem Henleym dal dohromady jednu z nejúspěšnějších amerických skupin 70. a 80. let, tedy Eagles.

Randy Meisner byl důležitým článkem této superformace zejména po vokální stránce svým úžasným rozsahem, ten jemný souzvuk byl připisován jemu. Jako člověk byl velmi plachý, zmítaný mezi slávou a rodinným životem, a po ohromném úspěchu písničky Hotel California volil vlastní cestu. Baskytarista Randy Meisner se podílel autorsky na řadě skladeb, ale jeho nejvýraznějším písničkovým vkladem Eagles je song Take It To the Limit, kde mu patří i sólový vokální part.

Raymond Froggatt

23. července došel do konce svého 81letého života countryový písničkář Raymond Froggy Froggatt. Tento rodák z Birminghamu se přes všechny desky, které natočil, proslavil jako autor, a to především písničkou The Red Balloon, Červený balón.

Původně tento song natočil pod názvem Callow La Vita sám zpěvák a kytarista Raymond Froggatt a měl s ním v roce 1968 velký úspěch v Holandsku, ale nakonec se ho chopila velmi populární britská kapela Dave Clark Five, která dříve proslula hlavně údernými rokenrolovými hity. A sklidila úspěch.

Přidáváme také dvě české verze tohoto songu: nejprve to budou Petr Spálený a Dálka mě vítá, s textem právníka a také literáta Jiřího Oulíka. Ještě o tři roky starší je další česká varianta téže písně zase z jiného žánru, tentokrát se slovy Vladimíra Čorta a s líbezným zpěvem Laďky Kozderkové. A s názvem Panenka.

Marc Herrand

S červencem odešel také ve vpravdě požehnaném věku 98 let Marc Herrand, muž, který byl v blízkosti Edith Piaf a dokonce s ní zpíval jako člen legendární francouzské vokální skupiny Les Compagnons de la chanson.

Tento rodilý Alsasan, vlastním jménem Marc Holtz, byl právě u toho, když tento soubor spolu s nezapomenutelnou Edith Piaf natočil celosvětový hit o třech zvonech Les Trois Cloches, v Americe později zpopularizovaný sourozenci Brownovými. Marc Herrand tuto píseň též aranžoval.

Vince Hill

Z Francie už to není daleko do Rakouska, konkrétně do Salcburku. Tam se odehrává v čase druhé světové války děj velmi úspěšného filmového romantického muzikálu The Sound Of Music, tedy Za zvuků hudby, s Julií Andrews a Christopherem Plummerem v hlavních rolích.

K němu patří i sentimentální písnička autorů Rodgerse a Hammersteina nazvaná podle rostlinky, podle protěže alpské, německy tedy Edelweiss. V roce 1967 měl s tímto songem velký hit anglický zpěvák a komik Vince Hill, jehož život se uzavřel také minulý měsíc.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související