Sir Mick Jagger slaví osmdesátiny, a tak zahrajeme rané syrové songy Rolling Stones i písničky jemné

24. červenec 2023

Byl pondělek 26. července roku 1943, když přišel na svět v anglickém Dartfordu, v hrabství Kent, v takzvaném přístavním křídle livingstoneské nemocnice Michael Philip Jagger, zpěvák a vůdčí postava druhé nejslavnější rockové kapely historie Rolling Stones.

Se svým osudovým kamarádem Keithem Richardsem se Mick Jagger znal už od základní školy v Dartfordu, pak se jejich cesty načas rozdělily. Mick úspěšně studoval střední školu a také založil svou první kapelu, která si říkala Blue Boys.

Po letech se potkal s Keithem Richardsem na nástupišti vlakového nádraží v Dartfordu. Bylo to přesně 17. října roku 1961. To byl vskutku zásadní okamžik historie Rolling Stones. Pořad Světla ramp jej připomene a zároveň přinese osobně pojatý výběr autora pořadu.

Vedle raných převzatých písniček Come On a Fortunate Teller zazní songy autorské dvojice Jagger-Richards z doby, kdy už směle konkurovala autorskému tandemu Lennon-McCartney. Tehdy už Rolling Stones víceméně opustili převzaté syrovější rhythmandblues a snažili se ve své hudbě osobitým způsobem vsát různé, nejenom hudební vlivy postupujících šedesátých let.

Příkladem může být nádherná skladba She´s A Rainbow, Ona je duha. Je to opravdu pozoruhodná kompozice z alba Rolling Stones Their Satanic Majesties Request z roku 1967. Smyčce aranžoval John Paul Jones, pozdější opora Led Zeppelin. Třpytivý zvuk má piano hostujícího Nickyho Hopkinse a na metronom hraje později tragicky zemřelý Brian Jones. Sbor za zpěvem Micka Jaggera připomíná dětské hlásky. Písnička She´s A Rainbow je plná duhy, barev a lyrismů. Není to jistě typická píseň Rolling Stones, ale je jedna z nejkrásnějších.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související