Cesta z životního pekla do rokenrolového nebe – zpěvákovi Mikimu Volkovi by bylo osmdesát

21. květen 2023

„Miki Volek byl v tom zaměření na rokenrol zapřisáhlý, nechtěl zpívat nic jiného. Všechno ostatní poctivě nenáviděl. Taky proto se živil nuzně, a to mělo návaznosti na to, jak skončil. Miki Volek byl moc hodný kluk, nikdy nikomu neublížil. Akorát sám sobě.“ Tak vzpomíná v pořadu Světla ramp rokenrolový souputník Mikiho Volka a v mládí jeho kamarád ze sousedství, zpěvák Pavel Sedláček.

Cesta z životního pekla do rokenrolového nebe. Touto zkratkou lze zachytit život legendárního českého rokenrolového zpěváka Mikiho Volka, který však mohl ochutnat sladkou příchuť slávy jenom ve velmi omezené míře. Jeho nedlouhý život byl naopak doprovázen chmurnými chvilkami, alkoholem i špatným zdravím.

Michal Vítězslav Volek se narodil 21. květnového dne roku 1943, tedy před osmdesáti roky, v Uherském Hradišti. Jeho otec pocházel z Táborska a byl vojákem z povolání. Spekulovalo se o tom, že jeho biologickým otcem byl spisovatel František Kožík, který se s jeho maminkou citově sblížil. Jisté však je, že pro Mikiho otextoval později jednu písničku. Miki Volek rozhodně víc přilnul k mamince. V patnácti se přestěhoval s rodiči do Prahy.

Od dětství hrál na piano a postupně i na kytaru a bicí, ale na konzervatoř přijat nebyl. Svůj chraplavý hlas mohl uplatnit a vášeň pro syrovější podobu amerického rokenrolu vytvářenou Little Richardem a Chuckem Berrym projevit od roku 1961 v kapele Crazy Boys. A zanedlouho se stal s typickými černými brýlemi a na svou dobu velmi nespoutaným projevem idolem části pražské mládeže.

Čtěte také

K širší popularitě Mikiho Volka pomohlo angažmá spolu s Olympicem v semaforském představení Ondráš podotýká. Zde začal Miki Volek zpívat i česky, čehož výsledkem byla třeba Fůra chyb, tedy jeho první skladba (autorů Karla Mareše a Jiřího Štaidla) vydaná na singlu Supraphonu v roce 1965.

Miki Volek se věnoval ortodoxnímu rokenrolu v různých sestavách, například v Old Stars s Pavlem Bobkem, Mílou Růžkem a Rudolfem Roklem nebo v Mickey and Rock´n´roll All Stars, s níž vystoupil na prvním československém beatovém festivalu v roce 1967. Také na konci 60. let působil v Západním  Berlíně s kapelou Samuels.

S jinou hudební a společenskou atmosférou následujícího dvacetiletí se Miki Volek nedokázal vyrovnat. Jednou z mála šťastnějších událostí pro něj v těch časech bylo natočení sólového rokenrolového alba v polovině 80. let.

Život největší postavy českého rokenrolu Mikiho Volka od 80. let pomalu, ale nezadržitelně, zásadním přičiněním přemíry alkoholu a nadměrné konzumace různých hypnotik, směřoval k nedůstojnému a hroznému konci, který nastal v srpnu roku 1996.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související