První dáma country hudby Loretta Lynn zpívala i o nemilých záležitostech svého soukromí

17. říjen 2022

Čtvrtého října odešla do countryového nebe v požehnaném věku 90 let první dáma tohoto žánru Loretta Lynn. Už vstupní písnička pořadu Světla ramp od Loretty Lynn, mimochodem jedna z jejích nejoblíbenějších, Coal Miner´s Daughter, Horníkova dcera, se dotkne jejího životního příběhu.

Ten se počal psát v Butcher Hollow v Kentucky. Otec Loretty Webb, jak znělo její dívčí jméno, byl opravdu horník. Vyrůstala ve skromné horské chatě vzdálené od center. Jako dívka ráda zpívala a psala i písničky, které byly spjaty s místem jejího dětství.

Vdala se už ve čtrnácti letech, její manžel, známý jako Doolitle Lynn, jí koupil první kytaru k narozeninám. To už rodina žila v komunitě Custer, kde Loretta vystupovala při tancovačkách pro tamní dřevorubce. Měla kapelu Trailblazers, kde působil jako kytarista i její bratr Jay Lee.

Vstupním hitem Loretty Lynn byla písnička I´m A Honky Tonk Girl na začátku 60. let, kdy se přestěhovala do Nashville a z písničkářky se na dlouhá léta stala jednak velká hvězda svého žánru a také vlivná osobnost.

Měla řadu po sobě jdoucích úspěšných písniček, ale první jedničku na country hitparádě až v roce 1967 – Don't Come Home A-Drinkin' (With Lovin' on Your Mind). Její text pojednává o rozzlobené manželce, která má dost toho, že její manžel přichází domů pozdě každou noc velmi opilý. Loretta vyšla ze svého osobního života, o jejím manželovi bylo známo, že byl velkým pijanem. Countryových jedniček Loretty Lynn, potažmo dalších hitů pak přibývalo.

Čtěte také

Navzdory ohromné popularitě písniček Loretty Lynn je někdy countryová konzervativní rádia odmítla rád. V nelibost u nich upadla tematickým zaměřením textů, v nichž zpívala o nerovném postavení mužů i žen i negativních důsledcích války ve Vietnamu. Také se nelíbilo, když na pódiu objala černošského countryového zpěváka Charleyho Pridea.

Autobiografie Loretty Lynn byla v 70. letech bestsellerem a dočkala se v roce 1980 úspěšného zfilmování se Sissy Spacek v hlavní roli, která za svůj výkon dostala Oscara. Film se u nás promítal pod názvem První dáma country music.

Loretta Lynn byla vedle komerčních úspěchů a slávy osmnáctkrát nominována na cenu Grammy, třikrát ji získala. Byla ověnčena řadou uměleckých ocenění i občanských vyznamenání a od prezidenta Barracka Obamy dostala Prezidentskou medaili svobody. A byla to nepochybně i velmi bohatá žena, mimo jiné vlastnila turistický ranč Hurricane Mills v Tennessee. Tam také Loretta Lynn skonala.

Její příběh rozšíříme o vyprávění o její mnohem mladší sestře, taktéž zpěvačce country and western, která se zejména v 70. letech proslavila pod pseudonymem Crystal Gayle.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související