Před osmdesáti roky se narodil známý a oblíbený bavič, zpěvák, autor i trumpetista Luděk Nekuda

10. říjen 2022

Byl to neobyčejný nadaný kumštýř jako textař, scenárista, moderátor, humorista, herec, trumpetista i dobrý zpěvák. 10. říjen je dnem nedožitých osmdesátin rodilého Ostravana Luďka Nekudy.

Na začátku šedesátých let založil s Pavlem Veselým a dalšími v Ostravě Divadélko Pod okapem, kde na sebe upozornil jako trumpetista, zpěvák a hlavně jako autor. V tomto kabaretu působili později známí lidé jako Jiří Vimmer nebo Tomáš Sláma. A ještě než přešel Luděk Nekuda do Prahy, objevoval se v pořadech ostravského televizního studia, kde měl i vlastní recitál, a stačil coby zpěvák natočit dost písniček pro ostravský rozhlas. 

Už v šedesátých letech Luděk Nekuda hostoval v Semaforu a na začátku sedmdesátých let se nastálo přestěhoval do Prahy a stal se naplno rozhlasákem. Byl redaktorem i moderátorem Mikrofóra i Dobrého jitra na stanici Praha.

A sedmdesátá léta, to jsou časy Luďka Nekudy s populární kapelou Rangers, respektive tehdy Plavci. Jejich koncerty nápaditě konferoval, hrál s kapelou na trubku, připravoval televizní seriály Plavců a také psal texty k písničkám jako Najdi tón, Drak od bílé skály nebo Vánoční kapela.

Autorem hudby k poslední zmíněné písni je Jiří Veisser, jeden z Rangers a v současnosti Jihočech, který takto v pořadu zavzpomínal: „Luděk Nekuda se narodil ve stejný den jako můj otec. Tedy ve znamení Vah. Proto si to dodnes pamatuju. Na rozdíl od mého táty, který byl nerozvážný, byl Luděk naopak uvážlivý. Byl to skvělý parťák a patřil do kapely. Konferoval naše koncerty a psal některé texty  a taky je interpretoval jako třeba neuvěřitelným způsobem písničku Můj pes suverén.“

Čtěte také

Spolu s rodilým Jihočechem Jiřím Císlerem exceloval Luděk Nekuda v oblíbeném pořadu Sešlost Československé televize, kde se mimochodem stal v roce 1980 dramaturgem hlavní redakce zábavných pořadů, a rozdával hojně radost z nevtíravého, vkusného, jazykově hravého a osvěžujícího humoru, dnes tak vzácného. Pohotově a velmi vtipně Luděk Nekuda konverzoval s pozvanými hosty, s nimiž si i zazpíval, například s Milošem Kopeckým v Sešlosti z roku 1987 písničku Pozvěte mě, slečno, dále.

Svou televizní Sešlost Luděk Nekuda připravoval velice rád. Scénář dvanácté epizody mu však cenzorský dohled neschválil. Luďka Nekudu to velice naštvalo, hněv mírnil alkoholem a nešťastně upadnul na schodech v domě, kde bydlel. Tato nehoda se mu stala osudnou a 10. března roku 1988 v pouhých 45 letech zemřel.

Na tohoto velice talentovaného muže zavzpomínáme pod Světly ramp jeho písničkami, známými i zapomenutými. A také jeho nahrávkou vtipného songu s výrazným německým akcentem Říkej mi Klaus z českobudějovického rozhlasového studia, v níž se v osmdesátých letech Luděk Nekuda autorsky i při natáčení sešel s českobudějovickým písničkářem Karlem Peterkou, jenž se objevoval i v jeho Sešlostech.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.