Andělé jsou s námi a mohou vás chránit i v písničkách

2. říjen 2022

„Andělíčku můj strážníčku, opatruj mi dušičku, aby vždycky hodná byla. Pánu Bohu se líbila.“ To je na úvod kousek ze známé modlitbičky. Na 2. říjen připadl svátek svatých andělů strážných, a tak písničková Světla ramp budou mít tentokrát andělskou zář.

Anděl – to byla jedna z nejznámějších, ale i nejkrásnějších písniček velkého básníka a písničkáře Karla Kryla. Podněty pro ni našel během toulek bývalými Sudetami a její poselství se pozoruhodně propojuje i s dnešní dobou.

Obdobně jako líbezná a působivá písnička zářijové jubilantky, folkové písničkářky Pavlíny Jíšové Andělé jsou s námi, kterou vás také zveme na její narozeninový koncert ve středu 5. října ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, kde ostatně jistě chybět nebude.

A ještě jedna andělská písnička z jihočeského folku, v tomto případě dosti mladého, zazní. Před týdnem jsme v rámci Večerů S v českobudějovickém Divadle U Kapličky natáčeli koncert vícečlenné  skupiny Nahoře, která k folku přibírá šanson a jazz i východoevropské lidovky, ale také zhudebňuje vybraná díla českých básníků. Ovšem skupina Nahoře sází zejména na svůj autorský potenciál. Důkazem je i písnička Anděl strážný

Objevíme pro vás písničku Anděl strážnej v podání Jany Koubkové z opomenutého, ponejvíce jazzového, autorského alba hudebníka a autora Stanislava Kalouse a textaře Lukáše Fišera Svíčka a stín z roku 1992.

Čtěte také

„Jsi můj zvláštní anděl přímo z ráje. Vím, že jsi anděl. Nebe je v tvých očích,“ sděloval ve svém velkém hitu My Special Angel z 50. let pop-country zpěvák Bobby Helms. Mimochodem, tuto písničku zpíval i Karel Gott s textem Pavla Vrby pod téměř shodným názvem Ty jsi můj zvláštní anděl.

V 80. letech měl mezinárodní hit německý zpěvák Drafi Deutscher pod jménem Masquarade se songem Guardian Angel čili Anděl strážný. Ale s touto písničkou sebral hitparádové vavříny tehdy ještě jiný německý zpěvák italského původu užívající pseudonym, který se hodí do tohoto pořadu – Nino de Angelo. Ten ji zpíval s úspěchem v němčině, italštině a dokonce měl mírný hit s anglickou verzí tohoto songu na Britských ostrovech.

Andělé strážní vstoupili také do skladby, která navázala vánoční návrat Václava Neckáře do popředí popularity v minulém desetiletí. Andělé strážní doznali vloni nové podoby, v níž legendy české populární hudby Václava Neckáře, Martu Kubišovou a Marie Rottrovou doplnili jejich nástupci s Klárou Vytiskovou, Tomášem Klusem s jeho manželkou Tamarou, Terezou Maškovou, Jiřím Macháčkem, Milanem Caisem, Jordanem Hajem i Emmou Smetana s jasným charitativním záměrem, aby píseň pomohla a podpořila lidskou solidaritu v těžkých dobách.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související