Pavlína Jíšová zpívala s proslulými skupinami Sem Tam, Žalman & spol., Nezmaři, Druhá tráva i Weekend s Michalem Tučným

18. září 2022

„Já mám k českobudějovickému rozhlasu silný vztah už od dětství, kdy jsem chodila do dětského rozhlasového dramatického kroužku, který vedl pan Ludvík Mühlstein a v němž jsem i zpívala.“ Tak vzpomíná první dáma českého folku, jak bývá nazývána výborná zpěvačka, kytaristka a autorka Pavlína Jíšová, v pořadu Světla ramp k jejím šedesátým narozeninám, které připadají na 21. září.

A v sepětí s rozhlasovým studiem zůstala Pavlína Jíšová i v dalších desetiletích svého života. Jako zpěvačka legendární jihočeské bluegrassové kapely Sem Tam a proslulých folkových sestav Žalman & spol. a Nezmaři nebo countryového Weekendu.

U všech se ve vyprávění Pavlíny Jíšové zastavíme, jakož i u nahrávek a písničkových vzpomínek (Sem Tam – Velkej bílej dům, což je song Dolly Parton s pěkným textem Minnesengra Honzy Borkovce, Žalman a spol. – Přijela jsem v cadillacu, Nezmaři – S láskou a Weekend s velkou hvězdou Michalem Tučným – Sundej z hodin závaží).

Ale nepomineme ani sólové nahrávky Pavlíny Jíšové nebo spolupráci s významnou kapelou Druhá tráva a bratry Maliny. S nimi natočila Pavlína i svůj zřejmě největší hit Já, písnička. Na závěr Světel ramp zazní původní verze z konce osmdesátých let s Pavlem Žalmanem Lohonkou, tedy s jejím muzikantským, a dá se říci i životním, mentorem, a také s Tondou Hlaváčem.

A bude to zároveň pozvánka k návštěvě jejího narozeninového sólového koncertu 5. října od 19 hodin ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, kde toho Pavlína Jíšová nemálo prožila i natočila. Měla zde i svůj pořad Folková jíška, který měl rovněž svou živou koncertní podobu, a také Písničkové rozhovory s dcerou Adélou Jonášovou, také talentovanou hudebnicí, která dříve působila v matčině skupině.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související