Před devadesáti roky se narodil Josef Vobruba. Napsal hity Hříbě a Nebeskej kovboj, ale hlavně byl proslulým dirigentem

4. září 2022

„S Pepíkem Vobrubou jsem se sblížil také osobně. Byl ke mně krajně důvěrný, stýkaly se i naše rodiny.“ Tak vzpomíná na svého kamaráda v pořadu Světla ramp Vladimír Popelka, významný dirigent a aranžér, který Josefa Vobrubu vystřídal po jeho smrti ve vedení Tanečního orchestru Československého rozhlasu.

Ano, významným mužem české pop music, kterému po zásluze věnujeme vzpomínkovou písničkovou půlhodinku, je dirigent, aranžér, dramaturg i autor Josef Vobruba. Šestého září by mu totiž bylo devadesát. A je správné, že vzpomínku otevřeme nahrávkou s Vobrubovým TOČRem s hlasem Hanky Zagorové z roku 1977

V tu dobu už toho měl za sebou rodák z Kamenných Žehrovic u Kladna mnoho. Na konzervatoři studoval dirigování a skladbu. Ve svých šestadvaceti se stal Josef Vobruba rozhlasovým hudebním režisérem.

V Československém rozhlase zapustil kořeny na dlouhá léta jako druhý dirigent TOČRu. Po emigraci Karla Krautgartnera v roce 1968 stanul v jeho čele a pomohl svou erudicí i organizačním nadáním vytvořit v šedesátých letech výborné autorské i interpretační a muzikantské zázemí se jmény jako Jaromír Klempíř, Karel Svoboda, Bohuslav Ondráček, Zdeněk Rytíř, Ivo Fischer, Jan Schneider, Karel Gott, Václav Neckář, Helena Vondráčková, Marta Kubišová nebo Waldemar Matuška, pro kterého napsal spolu s textařem, Jihočechem Janem Schneiderem jednu ze svých nejúspěšnějších písniček – Nebeskej kovboj. Stejná autorská dvojice věnovala Heleně Vondráčkové a Václavu Neckářovi velmi úspěšný duet Hříbě.

Čtěte také

Roli autora Josefa Vobruba postupně opouštěl a stal se jednou ze dvou vůdčích osobností Tanečního orchestru Československého rozhlasu jako dirigent. V pokročilejších šedesátých letech spolupracoval s pány Vostřelem a Šaškem a divadlem Rokoko a také s režisérem Vaštou, čehož výrazem byly divácky neobyčejně oblíbené a stále reprízované televizní pořady jako Vysílá studio A nebo Píseň pro Rudolfa III.

S tím souvisela spolupráce se skupinou a orchestrem Golden Kids a s dalším výborným aranžérem a dirigentem Vladimírem Popelkou, jehož slova jsem na začátku citoval. A ve spolupráci s ním pracoval na řadě instrumentálních projektů, kterých si všimneme v dalším pořadu, ve Vlídných tónech

Není snad zpěváka (či zpěvačky) z dobové špičky domácí pop music, který by s Josefem Vobrubou nenatáčel. Mezi tou početnou plejádou byl i Milan Drobný, který na slavného kapelníka v pořadu mile lidsky zavzpomínal, což doprovodíme jeho verzí Řekněte, odkud vás znám (Champs Elysées) autorů Ladislava Štaidla a Michaela Prostějovského natočenou právě s TOČRem Josefa Vobruby.  

Josefa Vobruba, jenž svým hřejivým hlasem uváděl písničky Tanečního orchestru Československého rozhlasui na rozhlasových vlnách, zemřel velmi předčasně 13. srpna roku 1982 před svými padesátými narozeninami.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.