Karel Krautgartner byl veliký profesionál a jeden z nejlepších kapelníků, které jsem v životě potkal, vzpomíná Laco Déczi

15. červenec 2022

„Karel Krautgartner byl jeden z nejlepších kapelníků, které jsem v životě potkal. Ten jeho rozhlasový orchestr byl pro mne ohromná škola. Naučil jsem se tam číst noty a lidi kolem měli se mnou velikou trpělivost. A Krautec byl veliký profesionál. Všechno, co slíbil, dodržel. Vynikající muzikant i aranžér. To byl, i postavou, českej Cannonball Adderley.“

Tak vzpomíná v pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu věhlasný americko-slovenský trumpetista a bývalý člen TOČRu a JOČRu Laco Déczi na Karla Krautgartnera, nezapomenutelnou osobnost českého jazzu, a hudby vůbec.

Vynikající saxofonista, klarinetista, aranžér, autor a samozřejmě kapelník Karel Krautgartner přišel na svět 20. července 1922 v moravském Mikulově v rodině poštmistra.

Výrazným způsobem ovlivnil vývoj poválečného českého jazzu, ale po srpnové okupaci roku 1968 z Československa s partnerkou, někdejší profesionální tanečnicí Elen Tanasco, odešel do Vídně. Odtud se později přestěhovali do Kolína nad Rýna, kde v září roku 1982 v pouhých šedesáti letech Karel Krautgartner zemřel.

Výjimečnou osobnost Karla Krautgartnera připomeneme samozřejmě výběrem jeho nahrávek, ale také dalšími zajímavými vzpomínkami na Krautece, jak mu jeho spolupracovníci a přátelé přezdívali.

Zazní vzpomínka jiného slovutného kapelníka a jednoho z nástupců ve vedení rozhlasového big bandu Vladimíra Popelky a také známého jazzového bubeníka Josefa Vejvody, s úsměvnou drobničkou stran jeho návštěvy u znamenitého českého jazzmana v Kolíně nad Rýnem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související