S oslavenkyní Helenou Vondráčkovou o jazzu, skupině Strýci a také Paprscích s Martinem Kratochvílem

24. červen 2022

„Jazzovou hudbu miluji od mládí, vždy jsem ji ráda poslouchala a obdivovala zpěvačky Ellu Fitzgerald nebo Sarah Vaughan. A sama jsem si jazz zazpívala se skupinou Strýci a Luďkem Švábenským v pražské Redutě.“ To jsou slova zpěvačky Heleny Vondráčkové, velké postavy české pop music, která slaví 24. června 75. narozeniny.

Spolu s ní zavzpomínáme v půlhodinové swingové a jazzové náladě na spolupráci s kapelou Strýci, na její jazzové nahrávky s triem klavíristy Karla Růžičky jako Prázdný rám (Love For Sale od Cole Portera) nebo Místy (Misty, slavná balada fenomenálního pianisty Errolla Garnera), tedy osvědčené standardy s texty Pavla Kopty, ale také snímky s orchestrem Gustava Broma (Mr. Paganini).

V roce 1978 vyšlo u Supraphonu album Paprsky, které jistě vybočuje z diskografie Heleny Vondráčkové. I když je na přebalu uvedena Studiová skupina Martina Kratochvíla, jednalo se de facto o proslulou jazzrockovou kapelu Jazz Q. Tu tehdy tvořili vedle kapelníka a klávesisty další skvělí muzikanti: baskytarista Vladimír Padrůněk, kytarista František Francl a bubeník Jaromír Helešic.

Z alba Paprsky pro vás vybereme dva songy autora hudby Martina Kratochvíla a textaře mírné většiny skladeb této desky Oskara Petra a také jednu skladbu zpěvaččina bratra Jiřího Vondráčka se slovy Zdeňka Rytíře – Štěstí jenom tak. A samozřejmě vše bude opatřeno zpěvem Heleny Vondráčkové a také souboru C+K Vocal.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související