Evropská půlhodinka s Rakušanem Joem Zawinulem, scatující Švédkou, francouzským kytaristou i jazzovou Ódou na radost

1. červenec 2022

První červenec je trochu výjimečný, neboť Česká republika přebírá na půl roku předsednictví Rady Evropské unie. A tak do swingové a jazzové přehlídky tentokrát vstoupíme Ódou na radost, evropskou hymnou založenou na závěrečné větě Deváté symfonie Ludwiga van Beethovena.

Óda na radost zazní v jazzové úpravě kalifornského klávesisty Briana Withycomba, který spolupracoval s plejádou velkých hvězd, včetně Carlose Santany nebo Maynarda Fergusona či kapelou Chicago.

Dozajista však ani zdaleka nedosáhnul takového renomé jako klávesista, hráč na syntezátory a skladatel evropského, přesněji česko-romského, původu Joe neboli Josef Zawinul. Tento Vídeňan, vítězící v anketách úctyhodného jazzového časopisu Down Beat, se narodil 7. července před devadesáti roky.

Na klavír se Zawinul začal učit hrát během druhé světové války, klasické hudební vzdělání získal tento fanoušek Louise Armstronga na vídeňské konzervatoři. Poté působil v různých studiových orchestrech.

Čtěte také

Joe Zawinul přesídlil z města valčíků do USA, kde získal stipendium na Berklee College of Music. Hrál s největšími jazzovými esy, s Cannonballem Adderleyem, Milesem Davisem, Chickem Coreou a Herbie Hancockem. Nejslavnější časy jej však potkaly v mezinárodní jazz-rockové sestavě Weather Report, v jejímž čele stál a kterou spoluzakládal i kontrabasista českého původu Miroslav Vitouš.

V sedmdesátých letech s ní natočil i svůj velký hit Birdland, Ptačí říše. Tuto skladbu o dva roky později ve vokální verzi proslavila čtveřice Manhattan Transfer. Ale my vám nabídneme verzi Weather Report s Joem Zawinulem, který odešel před patnácti roky.

Evropskou swingovou mozaiku doplní švédská scatující zpěvačka Alice Babs, kdysi populární francouzský kytarista (i zpěvák) Alexandre „Sacha“ Distel a také Ondřej Havelka s Melody Makers a s vokální skupinou the Swings.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související