Tenkrát. Původní česká píseň zpěváka sametového hlasu Jiřího Vašíčka se v podání hvězdy Brendy Lee stala hitem i v Americe

6. srpen 2023

Jiří Vašíček, jenž přišel na svět 6. srpna 1933 a který dokázal vyprodat pražskou Lucernu, byl jedním z nejpopulárnějších českých zpěváků před nástupem Karla Gotta. A patřil – spolu s Rudolfem Cortésem, Milanem Chladilem nebo Richardem Adamem – ke generaci zpěváků, kteří opravdu uměli zpívat.

Příběh Jiřího Vašíčka je navíc dosti působivý. Jeho dětské osudy měly cosi společného s příběhem hlavního hrdiny románu Alana Marshalla (i filmu) Už zase skáču přes kaluže. Ve dvou letech byly totiž jeho nohy postiženy dětskou obrnou. Chlapec velikánskou vůlí levou nohu rozhýbal, avšak pravá již zůstala postižena natrvalo. A s tímto fyzickým handicapem se musel i na pódiu vyrovnávat celý život.

Temný baryton Jiřího Vašíčka předurčoval pro romantický kantilénový repertoár a rychle si získával obdivovatele, nebo spíše obdivovatelky.

Čtěte také

Jiří Vašíček, který zpíval s plejádou nejlepších českých orchestrů včetně Gustava Broma nebo Karla Vlacha, už od pozdních 50. let zaznamenal celou řadu úspěchů, k nimž patřila třeba Píseň o mušli. Avšak životního hitu se dočkal až v roce 1964 v písničce s ryze nostalgickým názvem Tenkrát. Svým způsobem jde o největší hit české populární hudby.

Souběhem okolností se toto dílko autorů Dalibora Baslera a Vladimíra Rohleny dostalo až k velké hvězdě Brendě Lee, která ji pod anglickým názvem Truly, Truly True přivedla v roce 1965 až do relativně vyšších pater amerického hitového žebříčku.

Jiří Vašíček zemřel 13. listopadu roku 2001 ve věku 68 let. Poslední léta prožil v ústraní v domově důchodců.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související