Písničku Š-š-š, šepotám Zuzka Norisová udělala podle mě, říká legendární jubilující zpěvačka Helena Blehárová

26. červen 2023

„Písničku Š-š-š, šepotám Zuzka Norisová udělala podle toho, jak jsem to zpívala já, tedy podle mě,“ připomíná legendární zpěvačka Helena Blehárová, kterou čekají 28. června osmdesátiny.

Jakkoliv si Helena Blehárová, rodačka ze slovenské Žiliny, v mládí v Brně pod křídly orchestru svého objevitele Gustava Broma vybudovala reputaci velmi talentované jazzové a swingové zpěvačky, která vzhlížela k Elle Fitzgerald, zpívala vedle toho písničky z ranku populární hudby.

Měla to však z Brna složitější, protože přirozeným centrem hudebního zábavního průmysl byla Praha. Přesto se dokázala prosadit třeba právě s českou verzí hitu americké hvězdy Nancy Sinatry Sugar Town autora Lee Hazlewooda a se slovy Jana Šimona Fialy v roce 1967. A tu pro filmový muzikál Rebelové znovu přezpívala zmíněná Zuzana Norisová.

S postupem 60. let bylo nepochybně jasné, že Helena Blehárová patří ke špičce domácí pop music a ke hvězdám těch časů. Mimo jiné o tom vypovídá i filmový záznam z koncertu z přehlídky MIDEM v francouzském Cannes v roce 1968, kde vystoupila s Karlem Gottem, Waldemarem Matuškou, Hanou Hegerovou a dalšími.

S jubilující paní Helenou Blehárovou zavzpomínáme na její začátky, na jejího objevitele Gustava Broma a také řadu jejích pěkných písniček jako třeba Čtu si ráda v oné báji z muzikálové komedie Dáma na kolejích, velmi působivou latinsky zpívanou Qui decepti amore nebo Ódu na příští století.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související