Trojský kůň, Paloma Blanca a další velikánské hity vyletěly do světa ze země tulipánů v 70. letech

18. červen 2023

Vešel jsi dveřmi – jako trojský kůň. Trojan Horse, to byl na sklonku 70. let 20. století velikánský mezinárodní hit dívčí skupiny Luv´, kterou tvořily pohledné sexy zpěvačky Patty Brard, José Hoebee a Marga Scheide. José a Marga pocházely z Nizozemí a Patty z Nové Guineje.

Skupina, která zpívala anglicky, holandsky, francouzsky i španělsky, dokázala svými prvními velikými hity zaujmout mnoho posluchačů a být atrakcí televizních show v Německu, Švýcarsku, zemích Beneluxu i jinde.

A producentský team okolo těchto tří dívek, z nichž nejlepší zpěvačkou byla José, sázel vše na úspěch a míchal disco pop s náznaky latinsko-amerických rytmů a dokonce i se skotskými dudami.

Trojský kůň zanechal stopu i v Československu, když tento song pod shodným názvem v roce 1979 natočily Bezinky s orchestrem Karla Vlacha a o dost později s jiným textem Duo Kamelie. A nahrál ji na své album Kúsok slnka z roku 1981 trumpetista Juraj Lehotský, starší bratr Jána Lehotského, lídra kapely Modus.

Mimochodem, dívčí trio Luv´ bylo v roce 1979 dokonce snad nejlepším nizozemským vývozním artiklem.

Velmi chytlavých a světových hitů vzešlých v 70. letech ze země tulipánů bylo však rozhodně více. A některé z nich se opět zaskvějí pod pomyslnými Světly ramp jako v Čechách také onehdy enormně populární Una Paloma Blanca od George Baker Selection, Smile od sesterského tria Pussycat, How Do You Do od dvojice Mouth and MacNeal a také Ding-A-Dong od skupiny z holandského Enschede Teach-In.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.