Slavný kanadský písničkář Gordon Lightfoot napsal Františku Nedvědovi, který jeho songy přezpíval, pochvalný dopis

5. červen 2023

Legendární písničkář ze země javorového listu Gordon Lightfoot je zapsán v srdcích Kanaďanů jako národní hrdina, který oslavil tamní přírodu, lidi a jejich naturel a příběhy. I proto Gordon Lighftoot vystoupil na zahajovacím ceremoniálu zimních olympijských her v kanadském Calgary v roce 1988.

Bob Dylan řekl, že nezná žádnou písničku Gordona Lightfoota, která by se mu nelíbila. Dylan patřil k velikánům, kteří si od něj nějaké songy vypůjčili. A že těch interpretů nebylo málo!

Není divu. Gordon Lightfoot nám odkázal bohatství takových nádherných písniček jako Early Morning Rain, If You Could Read My Mind, Sundown, Rainy Day People, The Wreck Of The Edmund Fitzgerald, Street Rail Blues a mnoho dalších.

A jejich kouzlo dolehlo i do Čech. Vždyť František Nedvěd z nich s českými texty Jihočecha Dušana Vančury sestavil celé své debutové sólové album Neváhej a vejdi. Tyto verze se líbily také Lightfootovi, který dokonce poslal Františku Nedvědovi pochvalný dopis.

U nás Lightfootovy songy nezpíval jenom František Nedvěd, ale také Michal Tučný, Pavel Bobek, Tomáš Linka, Wabi Daněk či Karel Zich.

Gordon Lightfoot zemřel přirozenou smrtí v Torontu 1. května 2023 ve věku 84 let. A právě jemu jsou věnována první červnová Světla ramp.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související