Píchá vás při běhání v boku? Je za tím špatná technika dýchání, říká lékař

24. červenec 2018

Běh je u nás stále oblíbenější. Není divu. Je to levný sport, pohybujeme se při něm většinou venku, dokonce ani parťáka nepotřebujeme. A navíc je tak trochu návykový.

Uvádí se, že tři lidé ze sta jsou na vytrvalostním sportu závislí. „Mohou za to příjemné působky v mozku, libé hormony. Při běhu se vyplavují a naši lásku ke sportu zvyšují. O závislosti lze ale mluvit jen výjimečně. Možné je všechno, jsou to však raritní případy,“ říká lékař Bohumil Markalous, který se zabývá mimo jiní tělovýchovným lékařstvím.

U lidí posedlých sportem pak podle něj hrozí poškození zdraví, zejména kloubního aparátu, protože mají blízko k tomu, aby se v trénincích přetěžovali.

Vraťme se ale na začátek. K potížím, které odrazují začínající sportovce.

Pocit nedostatečnosti dechu, pálení v plicích

„Netrénovaný sportovec ve velmi krátké době a při menším výkonu dosáhne maxima, kdy mu nestačí kyslík na odbourávání cukrů, ze kterých bere energii, a dostane se na anaerobní práh, kdy má nedostatek kyslíku a tělo se s tím nějakým způsobem vyrovnává,“ popisuje Bohumil Markalous.

Záleží na tom, jak zvolní nebo jak je tělo trénované, aby dokázalo zmetabolizovat vznikající kyselinu mléčnou. „Poté se dostane do rovnovážného stavu, kdy je spotřeba kyslíku a energetická bilance adekvátní, člověk takzvaně chytí druhý dech a může dál dlouhodobě aktivitu vykonávat. Běží, dobře se mu dýchá, nebolí ho svaly, nemá křeče, zlepší si fyzičku, zdraví i náladu,“ dodává lékař.

Píchání v boku

I to se objevuje zejména u nesportovců. Podle Bohumila Markalouse se za ním skrývá špatná technika dýchání.

„Běžec dýchá povrchně, dochází k přetížení v oblasti svalů bránice a fascií na slezině. I v tomto případě je to otázka trénovanosti, postupnosti. Potíže většinou ustanou při zvolnění výkonu, výjimečně se musí přestat. Zvyklí sportovci to neznají,“ popisuje.

Recept na spalování

Je ukryt v dlouhodobé aktivitě s nízkou intenzitou.

Před během je důležité se rychle rozcvičit a dát si správné jídlo, například ovesnou kaši

Správné držení těla při běhu. Hlava je rovně, ramena uvolněná a zapojují se horní končetiny, které jsou volné a pomáhají při běhu dopředu. Ruce nesvírejte v pěst ani příliš nerozevírejte. Našlapujte na přední stranu nohy, ne však čistě na špičku

I když se rozhodnete zkusit půlmaraton, s běháním nemůžete začít zostra. Nejprve je dobré ubrat plyn a krotit ambice. Nelze vyrazit ven, rozběhnout se a utíkat co nejdál. Tak to prostě nefunguje.

„Ideální je kolo, běžky, lehký jogging, indiánský běh, rychlejší chůze, trekingové hole, plavání,“ vyjmenovává lékař. Při tom se tělo se přepne na metabolismus tuků a výborně snižuje váhu.

Navíc, jestliže se nehoníme, nebolí nás svaly, nedostavují se křeče – to je ideální a populaci to velmi pomáhá. S nastavením intenzity a tepové frekvence pomůže i sporttester a tělovýchovný lékař.

Pozor na srdce

„Přehnaný sportovní výkon, přehřátí, málo tekutin, nedostatek iontů a minerálů, které ztrácíme potem, to všechno může způsobit, že tělo je tak extrémně oslabené, že by mohlo dojít i k srdečnímu selhání. Je to výjimečné, ale stát se to může. Člověk se vlastně uštve,“ upozorňuje Bohumil Markalous.

Dalším důvodem srdečního kolapsu může být skrytá vada. Tu by mělo sportovní lékařství u vrcholových sportovců včas odhalit.

Pitný režim

Při vytrvalostním sportu je třeba průběžně popíjet, po douškách, nedostat se do situace, kdy máme sucho v puse, vyschlo v krku a extrémní žízeň – to už je pozdě.

Pijte hlavně obyčejnou vodu, kávu si dejte maximálně třikrát denně

Pití, voda, sklenice

Že je nutné dodržovat pitný režim, již všichni víme. Neexistuje však obecné pravidlo pro ideální množství tekutin. Každý organismus má jiné požadavky, někomu stačí 1,5 litru denně, pro jiného jsou i dva litry málo. Doporučujeme proto navštívit výživového poradce, který změří celkové množství vody v organismu a na základě toho nastaví pitný režim na míru.

„Tekutina se totiž vstřebá až asi po 45 minutách, tělo se mezitím oslabí, hrozí oběhové poškození, přehřátí, porucha minerálů. Bez jídla a bez pití je to nebezpečné zejména pro nesportující populaci,“ vysvětluje lékař.

„Proto je potřeba brát si s sebou tekutiny, svačinu, energetický gel. Určitě mít rezervu pro případ většího vyčerpání. A telefon!“ uzavírá.

Spustit audio

Související