Pijte hlavně obyčejnou vodu, kávu si dejte maximálně třikrát denně

20. únor 2016

Že je nutné dodržovat pitný režim, již všichni víme. Neexistuje však obecné pravidlo pro ideální množství tekutin. Každý organismus má jiné požadavky, někomu stačí 1,5 litru denně, pro jiného jsou i dva litry málo. Doporučujeme proto navštívit výživového poradce, který změří celkové množství vody v organismu a na základě toho nastaví pitný režim na míru.

Nejzásadnější tekutinou je obyčejná pitná voda z vodovodu. Můžete si ji ještě ochutit troškou citrónové šťávy nebo mátou. Doporučujeme napustit vodu vždy do karafy, během dne upíjet a večer si pak spočítat, kolik tekutin jste vypili.

Pokud nedokážete pít celý den jenom vodu, alternativou je neslazený čaj. Na snídani si také můžete naředit džus vodou, a to v poměru jeden díl džusu a na tři díly vody. Tento nápoj si můžete dopřát také po fyzické aktivitě, která trvala alespoň hodinu.

Základem pitného režimu by rozhodně neměly být minerální vody. Obsahují totiž vyšší podíl minerálních látek a doporučuje se vypít maximálně půl litru za den. Především senioři by se také měli vyhýbat syceným (perlivým) nápojům, které mohou způsobovat zažívací problémy. Nadměrná konzumace sycených nápojů s vysokým obsahem oxidu uhličitého je v současné době také spojována se zvýšenou pravděpodobností výskytu infarktu, vysokého krevního tlaku nebo cukrovkou.

Velmi nevhodné je pak pití slazených nápojů, které obsahují nadměrné množství cukru. Například v jednom litru Coca-Coly se skrývá asi 27 kostek cukru. Navíc kolové nápoje obsahují další látky jako kofein nebo kyselinu fosforečnou, které v mnoha případech působí na organismus negativně.

Milovníci kávy by pak neměli vypít více než tři šálky slabší kávy denně.

NÁVOD NA ZDRAVÍ – ve formě i po padesátce. Pořad Márii Pfeiferové, Davida Kimmera a Lukáše Martinka. Všechny díly najdete ZDE.


Lukáš Martinek a David Kimmer působí v Centru prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.Jejich výživové, pohybové a zdravotní poradenství tu můžete využít i vy. Nerudova 53a, České Budějovice
pevná linka 389 037 845 – pouze v době ordinačních hodin
e-mail pro objednávky: centrumprevence@zsf.jcu.cz

autoři: pfr , David Kimmer‎ , Centrum prevence civilizačních chorob
Spustit audio