Před během je důležité se rychle rozcvičit a dát si správné jídlo, například ovesnou kaši

I když se rozhodnete zkusit půlmaraton, s běháním nemůžete začít zostra. Nejprve je dobré ubrat plyn a krotit ambice. Nelze vyrazit ven, rozběhnout se a utíkat co nejdál. Tak to prostě nefunguje.

Obzvlášť ve starším věku je třeba se k běhu dopracovat postupnými krůčky a nepřepísknout start. Jinak vám po několika málo metrech dojde dech, začne vás píchat v boku, budou vás bolet nohy. Proto zpět a hezky od začátku.

Prvních 14 dnů bude stačit pětkrát týdně 30 minut vycházkové chůze, aby si tělo zvyklo na pravidelnou zátěž. Pokud se budete cítit dobře, můžete chůzi zrychlovat a protahovat její trvání až do jedné hodiny. Až zvládnete jít hodinu bez mrknutí oka, můžete přejít na takzvaný indiánský běh.

Indiánský běh spočívá v lehkém klusu, který se střídá s chůzí - minutu jdete a minutu klušete. Výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Až se budeme cítit dobře, můžete minutu klusu protáhnout na minuty dvě, tři, čtyři, až k finální podobě, kdy budete schopní zůstat v pohodovém klusu 30 minut. V této chvíli jste již připravení začít běhat.

Co jíst?

Doporučit ideální jídlo před tréninkem není úplně snadné, protože každému vyhovuje trochu něco jiného. To platí i o vhodné době. Obecně lze ale říci, že poslední jídlo byste si měli dát hodinu až hodinu a půl před začátkem pohybové aktivity.

Jídlo by mělo obsahovat především komplexní sacharidy (obsažené například v bramborách, rýži, celozrnném pečivu, těstovinách) a bílkoviny (zdrojem je maso, mléčné výrobky). Příjem tuků omezte na minimum.

Vhodným předtréninkovým jídlem je tak například ovesná kaše, kterou můžeme doplnit i o kousek ovoce. Další variantou je mléčná rýže s ovocem nebo pečivo se šunkou a sýrem. Jídlo by mělo být lehčí a dobře stravitelné.

Vyhněte se konzumaci nadměrného množství zeleniny, luštěnin, živočišných tuků a uzenin. V předtréninkovém čase nezapomínejte na dostatečné množství tekutin.


Co si zapsali účastníci Návodu na půlmaraton po dalším tréninkovém týdnu

Lucie, 48 let
Zjišťuji, že se mi doma hromadí resty (nevyžehlené prádlo, nevynesené plasty a papír...), a to v přímé úměře s prodlužující se dobou tréninku. Musím oprášit poučky ze školení time managementu. Poprvé v životě vítám změnu na letní čas, získám odpoledne hodinu světla navíc!


Zdeněk, 45 let
Týden jako na houpačce. Nejprve nic nedělám, protože se zbavuji virózy. V pátek se synem běžíme pětku tempem asi 5,5 min na kilometr a kupodivu neumírám, v sobotu se Zbyňkem dáme desítku za hodinu, což je na nás neběžce děsnej kvalt. Ale v neděli na delším výběhu (16 km) sotva vleču nohama a mám je jak z olova. Nicméně splnil jsem alespoň první váhový cíl a dosáhl jsem na 92 kilo, což je o sedm méně, než na začátku února.


Zbyněk, 47 let
Ve čtvrtek jsem byl na zakázce v Praze a vynosil jsem ji asi na dvacetkrát do druhého patra bez výtahu. Nemám to příště psát do deníku jako sportovní aktivitu?: -) „Dvacetkrát druhé patro se zátěží, tepovku nevím.“ :-))

Jak se rozcvičit?

Před každým výšlapem, indiánským během i normálním během je důležitá rozcvička. To proto, že rozcvičené svaly jsou flexibilnější, a tím se podstatně snižuje riziko úrazu nebo zranění. Rozcvička by měla být dynamická. Zapomeňte na dlouhé strečinkové cviky, ty mají význam až po běhu.

Pro začátek rozcvičení zaujměte správný postoj - postavte se rovně, jako by vás nějaká síla chtěla za hlavu vytáhnout vzhůru. Dále je důležité se uvolnit, povolit se především v ramenou, která bývají často vlivem dlouhodobého sezení strnulá. Zastrčte hlavu tak, aby nepřečnívala přes tělo dopředu.

V tomto postoji se začněte procvičovat – rychle hmitejte horními končetinami, potom jimi kružte. Pozor na kroužení hlavou, nedoporučuje se, často při něm dochází k závratím. Poté rychle protáhněte mezižeberní svaly a kružte boky. Nedoporučuje se záklon, ostatní polohy jsou v pořádku. Následně dynamicky rozhýbejte dolní končetiny - předkopávejte, zakopávejte. Pokud máte problémy s rovnováhou, můžete se při tomto rozcvičení opřít o strom nebo jiný pevný bod.

Než začnete běhat rychle, je důležité myslet na pravidlo, které říká, že studený a rychlý start může poškodit motor. Proto je před během potřeba se po dobu minimálně pěti minut rozehřát z plynulé chůze postupným přidáváním tempa až do takové intenzity, ve které chcete setrvat po celou dobu.

Stejně tak důležité je vydýchat se a uklidnit předtím, než s aktivitou skončíte. Proto opět věnujte minimálně pět minut takzvanému vyklusání, kdy se tělo dostává do klidového režimu. To urychlí nejen regeneraci, ale i umocní příjemný požitek z pohybu.

Proč měřit tep?

Se sporttestrem můžete při běhu měřit tepovou frekvenci, tedy počet pulzů srdce za minutu a sledovat tak zatížení organizmu. Vždy je nutné znát svou maximální tepovou frekvenci (obecně ji lze vypočítat: 220 minus věk) a mít stanovený aerobní a anaerobní práh.

Trénink na půlmaraton musí probíhat z převážné většiny v aerobním pásmu, tedy tak, abyste při běhu stačili s dechem, nezadýchávali se a dodali tak organizmu dostatek kyslíku k jeho práci.

Aerobní a anaerobní práh přesně stanoví zátěžová diagnostika u sportovního lékaře. Jedná se o velmi individuální záležitost, proto doporučujeme všem, kdo se chtějí efektivně připravit na jakýkoli běh, aby si koupili sporttester a nechali se vyšetřit u sportovního lékaře, který určí, v jakém tepovém rozpětí trénovat.

NÁVOD NA PŮLMARATON – první reality show Českého rozhlasu České Budějovice. Účastníky sleduje Mária Pfeiferová, odborně vedou trenér Lukáš Martinek a výživový poradce David Kimmer. Všechny díly najdete zde.


Sedm dobrovolníků se připravuje na Budějovický půlmaraton, který se běží v sobotu 4. června 2016. Organizuje Runczech.

Lukáš Martinek a David Kimmer působí v Centru prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Jejich výživové, pohybové a zdravotní poradenství tu můžete využít i vy.
Nerudova 53a, České Budějovice
pevná linka 389 037 845 – pouze v době ordinačních hodin
e-mail pro objednávky: centrumprevence@zsf.jcu.cz

autoři: pfr , David Kimmer‎ , Lukáš Martinek , Centrum prevence civilizačních chorob
Spustit audio

Související