Pavel Kroneisl: Splněný dětský sen

10. březen 2023

Asi tak ve dvanácti letech jsem dostal k Vánocům knížku Ten druhý jsem já, kterou napsala francouzská spisovatelka Simone Martin Chauffierová. Hlavními hrdiny příběhu jsou dvojčata, Alain a Alban, jejichž otcem byl korzár z francouzského přístavu Saint Malo.

Dobrodružství obou chlapců, kteří jsou k nerozeznání, začíná roku 1692, když se stanou plavčíky na lodi pana Duguay-Trouina. Knížku jsem doslova hltal a díky ní a také díky písničce Santiano Waldemara Matušky jsem si zamiloval jejich rodný přístav Saint Malo, i když jsem ho tehdy znal jenom jako bod na mapě.

O mnoho let později jsem k jedněm kulatinám dostal od manželky nádherný dárek. Výlet do Normandie na oslavy Dne  D, tedy vylodění spojenců v roce 1944. Jeho součástí byla také cesta do Bretaně a návštěva zmíněného přístavu.

V minulém životě jsem byl asi námořník, protože miluju lodě, přístavy a vše co k této profesi patří.

Do Saint Malo jsme přijeli za typicky bretaňského počasí, foukal silný vítr a pršelo. To mi ale vůbec nevadilo. Nadšeně jsem procházel městem a v přístavu jsem viděl kotvící korzárské koráby, které kdysi ve službách francouzského krále pluly pod pirátskou vlajkou.

A pak jsme vešli do úchvatné místní katedrály a já nevěřil vlastním očím. Stál jsem před velkou honosnou hrobkou se jménem mého dávného románového hrdiny – Duguay Trouin.

Šel jsem hned za průvodkyní a ptal se, kdo to byl. Řekla mi, že velevážený občan města, korzárský kapitán, který se proslavil v mnoha bitkách. Opáčil jsem jí, že si od dětství myslím, že to byla literární postava, stejně jako třeba Vinnetou. Pověděl jsem jí o knížce Ten druhý jsem já.

Smála se a řekla: „Ne, ne, ne, tohle byl skutečný a ve své době velice slavný člověk.“ Dlouho jsem stál u jeho hrobky a vybavoval si v duchu příběhy jak jeho, tak dvou malých korzárů z oné knížky. Bylo to splnění mého dětského snu.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Pavel Kroneisl: Úlevovny

    V jednom ze svých Rozhlasových sloupků kolega Ivan Mls v nadsázce nadhodil, že bude zadržovat dech, aby zmenšil svoji uhlíkovou stopu. Moc mě to zaujalo a mám další nápad.

  • Pavel Kroneisl: Světový den léčby zvukem

    Světový den léčby zvukem – jako bývalého rozhlasáka mě to zaujalo. Ale přišlo mi to zvláštní. Zvláště v souvislosti s tvrzením starých lékařských praktiků, že ticho léčí.

  • Pavel Kroneisl: O jednom uštěkaném psovi

    Máme sice velice ukecaného, tedy uštěkaného jezevčíka, ale žijeme na polosamotě a tak to moc nevadí. Hůř na tom byl kdysi náš bývalý kolega, rozhlasový zvukař Milan.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.