Pavel Kroneisl: Co s sebou na pustý ostrov

2. říjen 2023

Nedávno jsem uklízel ve skříni a narazil jsem na hodně staré číslo kdysi velice oblíbeného a řekl bych do jisté míry volnomyšlenkářského časopisu Mladý svět. Kromě dalších zajímavostí v něm byla i anketa mezi našimi známými osobnostmi, v níž odpovídaly na otázku: Které tři knihy byste si s sebou vzali na pustý ostrov a proč?

Četl jsem se zájmem odpovědi a podvědomě jsem se začal probírat naší bohatou knihovnou, abych si vzápětí uvědomil, že tahle otázka není vůbec jednoduchá. Ať jsem přemýšlel, jak jsem přemýšlel, vycházelo mi těch nepostradatelných knížek pořád víc.

Ale k té „svaté trojici“ jsem nakonec přeci jenom došel. Byla by to, Betty MacDonaldová: Co život dal a vzal. Protože je to román psaný s milým humorem, v němž autorka se smíchem na rtech líčí své nelehké životní peripetie. A směje se dokonce i tam, kde popisuje své zážitky z nedobrovolného pobytu v léčebně tuberkulózy.

Dále bych si na pustý ostrov vzal méně známý román Ernesta Hemingwaye Ostrovy uprostřed proudu. Je to trilogie napsaná chlapským stylem tohoto autora, který mám rád. Je v tom spousta autobiografických prvků a spisovatel se v podstatě ztotožňuje s postavou hlavního hrdiny, malíře žijícího na ostrově kdesi v Pacifiku. Líčí jeho a tudíž i mnohé své vlastní životní zážitky. A nekončí to šťastně.

A do třetice – vzal bych si sebou i Fimfárum Jana Wericha. Tyhle pohádky, psané jeho křišťálovou češtinou, jsou nádherné. Pan Werich byl žonglér se slovíčky a báječně se čte. Ovšem pozor, jsou to sice pohádky, ale spíš pro dospělé. Jiný moudrý pán o nich kdysi řekl a teď cituji: „Ty se nedaj číst, ty se musej přemejšlet. Ten pán se jmenoval Karel Weinlich a jako režisér natočil moc krásných rozhlasových pohádek.

To jsou tedy tři knížky, které mám moc rád. Vracím se k nim pravidelně, když mi není zrovna ejchuchu. Ostatně podle toho i vypadají.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Pavel Kroneisl: Voda zadarmo

    Koncem srpna jsme se se ženou vypravili – tak jako to děláváme už řadu let – na chorvatský ostrov Rab. Samozřejmě jsme už dopředu slyšeli různé zvěsti o velkém zdražování.

  • Pavel Kroneisl: Veteráni

    Nedávno jsme měli v naší vsi na Lipně velkou atrakci. V sousedním Rakousku se konala charitativní akce, závod historických vozidel a trasa vedla po silnici u našeho domku.

  • Pavel Kroneisl: Zvířecí oči

    Moje dlouholeté soužití se psy mě naučilo sledovat zvířecí oči. Naši jezevčíci totiž uměli a umějí očima mluvit. Black teď přijde ke mně a dlouze se na mě dívá.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.