Pavel Kroneisl: Advent

19. prosinec 2023

Adventní čas mám moc rád. Byly doby, kdy se u nás o adventu oficiálně vůbec nemluvilo. I před Vánoci zůstávalo vše šedivé a nijaké. Sehnat nějakou výzdobu krom ozdobiček na stromeček, bylo takřka nemožné.

Pamatuju, že jednou moje žena přinesla domů šablony, které jsme překreslili na obyčejný bílý papír a kamarádka mi v práci na jediné, tehdy téměř hlídané kopírce vše rozmnožila.

Andělíčky, jesličky a sněhové vločky jsme pak vyřezávali žiletkou, což byla hrozná piplačka. Naaranžovali jsme to do oken a bylo to pěkné. Někteří kamarádi to ještě potáhli zlatou nebo stříbrnou fólií, což bylo samozřejmě ještě hezčí. Improvizovali jsme různě.

Potom se otevřely hranice a já jsem nadšeně vyrazil k rakouským sousedům na svoje první adventní trhy. Nejdříve na ty nejbližší, do nedalekého Bad Leonfeldenu, Freistadtu a Lince. Byl jsem nadšený. Všude voněl punč, svařák, klobásky a lidé si posousedsku povídali.

Potom jsme vyjeli dál, do Vídně, trhy u zdejší radnice byly velkolepé. Neopakovatelnou atmosféru měly ty v alpském Wolfgansee. Bylo to dáno i horskými velikány kolem.

Už před dávnými lety jsme s kamarádem Pavlem Žalmanem Lohonkou přemýšleli, že by Budějovicím podobné adventní trhy taky slušely, šli jsme dokonce tehdy na městský národní výbor a přednesli tam své představy. Byli jsme ale vykázáni do patřičných mezí.

A dnes je advent v Budějovicích možná lepší než leckde v Rakousku nebo v Německu, kde je ta tradice mnohem delší. Já osobně se po českobudějovickém svátečně nazdobeném náměstí courám moc rád a jsem těm, kdo to všechno připravili, vděčný. Má to atmosféru, ano i s pozlátkem, ale to přeci k času adventnímu a vánočnímu patří.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Pavel Kroneisl: Žena a bomba

    Když jsme budovali domek, dával jsem pozor, abychom nebyli odkázáni pouze na jeden druh energie. Máme kamna na dříví, pomocné elektrické přímotopy a sporák na propan butan.

  • Pavel Kroneisl: Vtipné historky

    Poslouchal jsem nedávno kamaráda, jak líčil jeden svůj neveselý životní zážitek s takovou dávkou nadsázky a humoru, že jsme všichni kolem doslova řvali smíchy.

  • Pavel Kroneisl: Díra zeje ven

    Ondy ráno jsem si chtěl obléci ponožky a zjistil jsem, že je v nich nepatřičný otvor. Ihned mi bleskly hlavou dvě vzpomínky. Jedna na televizní skeč Luďka Soboty.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.