Ořechová nádivka
Nádivka může být důležitou součástí slavnostní pečeně. Mnohé hospodyně ji připravují také zvlášť, ať už upečenou, nebo vařenou v páře. Zkuste třeba nádivku s ořechy podle receptu kulináře Petra Stupky.
- 5 starších rohlíků
- 80 gramů másla
- 130 mililitrů smetany
- 4 až 5 vajec
- 60 gramů kukuřičné krupice (polenty)
- 150 gramů ořechů
- sůl
- petrželová nať
- muškátový květ
Na pánvi rozpusťte máslo a v něm zapěňte polovinu ořechů, které nastrouhejte, nebo podrťte.
Přidejte i posekanou petrželku a na závěr vmíchejte do směsi na kostičky nakrájené rohlíky. Můžete vše v troubě na plechu krátce osušit, aby pečivo zavonělo máslem.
V míse rozšlehejte smetanu a žloutky. Přidejte sůl, kukuřičnou krupici a muškátový květ a tuto směs nechte asi 15 minut stát.
Mezitím si z bílků ušlehejte pevný sníh. Máslem vymažte nádobu, ve které budete nádivku péci.
Nakonec všechny součásti zlehka promíchejte, vložte do formy a pečte asi 20 minut při 170 stupních.
Nádivku můžete podávat jako samostatný pokrm s omáčkou, nebo jako alternativu knedlíků k různým pokrmům, zejména pečené drůbeži.
Související
-
Kuřecí roláda s žemlovou nádivkou
Svinutý plát masa s náplní se připravuje už stovky let. Svůj osvědčený recept má i autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte jeho kuřecí roládu.
-
Jak připravit drůbež? Tipy na pečení a recept na kohouta na víně
Jídla z drůbeže byla dříve slavnostní, dnes tvoří základ jídelníčku. V Čechách se využívá hlavně kuřecí maso, ale připravit můžete kachnu, husu, krůtu, perličku i křepelku.
-
Pivovarští špačci
Do rodiny pivních receptů patří pokrm z české, lépe řečeno středoevropské, kuchyně. Kulinář Petr Stupka ho nazval pivovarští špačci. Vyzkoušejte závitky z vepřového masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...