Obětavým obhájcem a propagátorem dechovky byl Jaroslav Hošťálek

5. srpen 2021

Jaroslav Hošťálek z Klatov od mládí miloval českou lidovou a dechovou hudbu. V letech 1975 až 2019 byl členem klatovského Hifiklubu, kde pořádal tematické večery s dechovkou.

Společně s Františkem Vondryskou natočil Jaroslav Hošťálek už v mládí mnoho rozhovorů s významnými českými tvůrci dechovky, které se pak staly součástí zmiňovaných večerů.

Později jezdili do klatovského Hifiklubu besedovat s posluchači potomci slavných skladatelů, současní tvůrci, textaři i kapelníci a další významné osobnosti od známých dechových kapel. Milovníci lidovky a dechovky z Klatovska si vždy přišli na své a z každého večera odcházeli s písničkou na rtech.

12. července 2021 se ale po dlouhé nemoci život Jaroslava Hošťálka ve věku 69 let uzavřel. Za jeho neúnavnou činnost pro dechovkový žánr mu patří velké poděkování.

Krátkou vzpomínku na Jaroslava Hošťálka přináší Dechovkovinky. Dále přináší pozvánky na víkendové akce. V pořadu zahrají Keramička, Klatovští dragouni, Šumavanka, Valdaufinka, Vysočinka a Černovická dechovka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.