Vzpomínka na dirigenty Jindřicha Brejška a Rudolfa Rydvala a kapelníky Ádu Kubatu a Ádu Školku

29. duben 2021

Ve věku nedožitých 91 let zemřel 4. února 2021 kapelník a dirigent Jindřich Brejšek. Ten strávil u různých vojenských hudeb 41 let. K Ústřední hudbě nastoupil jako dirigent v roce 1962, o devět let později se stal jejím šéfdirigentem.

Byl členem prezidia Mezinárodní organizace vojenských hudeb se sídlem v Curychu. Pro velké dechové orchestry upravil mnoho skladeb ze symfonické i populární hudby a sám též skládal.

Po odchodu do důchodu spolupracoval mimo jiné s Filmovým symfonickým orchestrem. Byl držitelem řady ocenění, poslední – Cenu Senior Prix 2004 – dostal od Nadace Život umělce a organizace Intergram za celoživotní uměleckou činnost.

Čtěte také

Na prvního máje by 87. narozeniny oslavil Áda Školka, ale loni 3. listopadu odešel na věčnost. Díky svým organizačním schopnostem byl jedním z největších hybatelů jihočeské dechovky a za jeho kapelnické éry dosáhla Budvarka takové popularity, že její členové pro samé koncertování skoro vůbec nebyli doma. Áda Školka také skládal vlastní písničky i upravoval lidovky.

Pořad Dechovkovinky vzpomene ještě také na dalšího vojenského dirigenta – Rudolfa Rydvala. Ten je nesmazatelně zapsán v historii Hudby Pohraniční stráže, později nazývané Dechová hudba Pohraniční policie.

Po jejím rozpuštění se Rudolf Rydval stal jedním z dirigentů Hudby Hradní stráže a Policie České republiky. Od roku 2001 až do své smrti spolupracoval s Rožmitálskou Venkovankou a díky svým zkušenostem a kamarádskému přístupu značně pozvedl její uměleckou úroveň.

Spustit audio

Související