Dechovková výročí s Podhorankou, Cheznovankou i kapelou Holóbkova mozeka

22. duben 2021

Uběhlo třicet let od úmrtí jihočeského kapelníka a skladatele Adolfa Kubaty. Rodák ze Sedla u Komařic založil brzy po příchodu z vojny třináctičlennou dechovku Igla a začal s ní nahrávat v českobudějovickém rozhlasovém studiu. Byl prvním kapelníkem, který angažoval ke kapele sólové zpěváky.

V 70. letech, po oddělení Iglovanky, vedl Adolf Kubata svou kapelu pod názvem Kubatova dechovka. I s ní neúnavně koncertoval a nahrával. Je autorem osmdesáti skladeb. K nezdařilejším patří valčík Kytička vzpomínek, který otextoval Bohuslav Nádvorník.

Na svatého Jiří se stane padesátníkem dlouholetý es-klarinetista Podhoranky Miroslav Beleš. Celá kapela mu děkuje za vše, co dosud na muzikantském poli dokázal a přeje mu hlavně hodně zdraví. I my se v pořadu Dechovkovinky k přání rádi připojujeme a polkou Zařehtej, můj vraný koníčku rozhlasový vinš završíme.

Čtěte také

26. dubna by oslavil pětasedmdesátiny kapelník Petr Mráček. Svou Cheznovanku, pojmenovanou podle západočeské obce Cheznovice, založil v roce 1973 a vedl ji až do 1. října 2019, kdy tento svět opustil. K jeho úspěchům patří kromě celé řady vystoupení i natočení dvou cédéček.

Krásný nářeční název nese Holóbkova mozeka, kapela z moravského Protivanova. Jejím kapelníkem je učitel hudby Jiří Holub, od jehož zdrobnělého příjmení povstalo to neobvyklé pojmenování. Dvanáctičlennou kapelu založil v roce 2003 ze svých žáků, které učí na ZUŠ v Konicích.

Dnes je Holóbkova mozeka již sedmnáctičlenná a má díky flétnám neobvyklý zvuk. Ostatně – posoudit to díky Dechovkovinkám můžete sami. Uslyšíte Valašskou směs, kterou sestavil a upravil Miloslav Richard Procházka.

Spustit audio

Související