Dechová kapela Křídlovanka je na scéně dvacet let, Budvarka už osmdesát

13. květen 2021

Řada kulatých i půlkulatých narozenin a výročí je letos spojená s dechovkami. Například na podzim tomu bude 25 let, kdy vznikla na Klatovsku nová dechovka Skalanka. Založili ji mladí muzikanti, kteří nabrali zkušenosti v Dechovém orchestru při ZUŠ ve Švihově.

Kapelnictví se ujal barytonista Jan Valečka, který záhy předal vedení svému bratrovi, trumpetistovi Milanu Valečkovi. Skalanka si mezi pošumavskými kapelami brzy získala své místo a stejně jako všechny ostatní dechovky se těší, až bude moci začít veřejně vyhrávat.

Slovácká krojovaná dechovka Vlčnovjanka vznikla v roce 1977 a jejím prvním kapelníkem se stal Antonín Koníček. Toho o dvanáct let později ve vedení kapely vystřídal jeho zástupce Pavel Nevařil. Kapelníkem je stále a právě 13. května slaví 65. narozeniny.

Čtěte také

Profesionální trombonista, hrající ve Filharmonii ve Zlíně, přilákal do kapely velmi zdatné hudebníky, začal s pravidelným zkoušením a sestavil nový repertoár. Autorské zázemí najdeme přímo v kapele, například trumpetista Zdeněk Kučera složil polku Vlčnovjanka.

Před dvaceti lety sestavil ze svých spolužáků trumpetista Michal Chmelař kapelu Křídlovanka. Tehdy byla věkovým průměrem v Čechách opravdu nejmladší. Dnes jsou její hráči v nejlepších muzikantských letech a ke zkouškám se scházejí v Přelouči, kde je Michal Chmelař ředitelem ZUŠ a vede zde i mládežnický dechový orchestr. Aby toho neměl málo, tak je také koncertním mistrem v Komorní filharmonii Pardubice.

Na rozvolnění a veřejné hraní se těší i jihočeská Budvarka, aby mohla své letošní osmdesátiny oslavit se svými příznivci. Co se týká nahrávání, tak byla z jihočeských kapel nejaktivnější a v českobudějovickém rozhlasovém studiu dosud pořídila 700 nahrávek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.