Kuře pečené na pohance podle Petra Stupky
Kuře pohančené (pečené s pohankou a případně i houbami) patří mezi starodávné recepty, které z našich kuchyní zmizely. Stojí ale za to si ho připomenout. Tento pokrm podávaný se salátem se skvěle hodí na oběd i večeři.
- 1 kuře
- sůl
- kmín
- houby
- pohanka
Na půlku, či čtvrtky rozdělené kuře osolte, okmínujte a dejte péct do trouby. Pokud máte dostatek času, pečte zvolna, aby bylo maso šťavnaté.
Když je kuře více než zpola upečené, vyjměte ho. Do výpeku dejte krátce podušené houby a pohanku. Vše zalijte vodou, nebo vývarem, aby to bylo mírně vlhké, pak navrch poklaďte porce kuřete a vraťte do trouby.
Za dvacet minut je hotovo a určitě si pochutnáte. Pokud by pohanka byla suchá můžete ji přivlhčit smetanou, nebo přimastit kousky slaniny, ale není to nutné.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.