Ořechová nádivka

Nádivka může být důležitou součástí slavnostní pečeně. Mnohé hospodyně ji připravují také zvlášť, ať už upečenou, nebo vařenou v páře. Zkuste třeba nádivku s ořechy podle receptu kulináře Petra Stupky.

Ingredience
  • 5 starších rohlíků
  • 80 gramů másla
  • 130 mililitrů smetany
  • 4 až 5 vajec
  • 60 gramů kukuřičné krupice (polenty)
  • 150 gramů ořechů
  • sůl
  • petrželová nať
  • muškátový květ

Na pánvi rozpusťte máslo a v něm zapěňte polovinu ořechů, které nastrouhejte, nebo podrťte.

Přidejte i posekanou petrželku a na závěr vmíchejte do směsi na kostičky nakrájené rohlíky. Můžete vše v troubě na plechu krátce osušit, aby pečivo zavonělo máslem.

V míse rozšlehejte smetanu a žloutky. Přidejte sůl, kukuřičnou krupici a muškátový květ a tuto směs nechte asi 15 minut stát.

Mezitím si z bílků ušlehejte pevný sníh. Máslem vymažte nádobu, ve které budete nádivku péci.

Nakonec všechny součásti zlehka promíchejte, vložte do formy a pečte asi 20 minut při 170 stupních.

Nádivku můžete podávat jako samostatný pokrm s omáčkou, nebo jako alternativu knedlíků k různým pokrmům, zejména pečené drůbeži.

Související

  • Kuřecí roláda s žemlovou nádivkou

    Svinutý plát masa s náplní se připravuje už stovky let. Svůj osvědčený recept má i autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte jeho kuřecí roládu.

  • Jak připravit drůbež? Tipy na pečení a recept na kohouta na víně

    Jídla z drůbeže byla dříve slavnostní, dnes tvoří základ jídelníčku. V Čechách se využívá hlavně kuřecí maso, ale připravit můžete kachnu, husu, krůtu, perličku i křepelku.

  • Pivovarští špačci

    Do rodiny pivních receptů patří pokrm z české, lépe řečeno středoevropské, kuchyně. Kulinář Petr Stupka ho nazval pivovarští špačci. Vyzkoušejte závitky z vepřového masa.