Papriky zapečené po středomořském způsobu

Papriky jsou výborná sezónní zelenina. Pokud vás už nebaví klasická plněná paprika, můžete zpestřit jídelníček jedním skvělým receptem s přímořskou příchutí. Zapečte papriky s olivami a kapary.

Ingredience
  • celé papriky
  • olivy
  • nakládané kapary
  • oregano
  • petrželka
  • sůl
  • strouhanka
  • olivový olej

Nejdříve upečte papriky v celku v troubě, aby šly pak po spaření v mikroténovém sáčku oloupat. Pokud tak neučiníte, nevadí, ale musíte počítat s tím, že se slupka bude pálit a připalovat a zároveň bude stále tvrdá, prostě, že pokrm nebude taková dobrota, jak má být.

Pečené a zapařené papriky oloupejte, případně opláchněte. Vyjměte z nich jádřince s jadýrky a nakrájejte je na podélné širší pruhy.

Vymastěte pekáček, vysypte ho strouhankou a následně do něho skládejte proužky paprik. Na ně dejte posekané olivy, nakládané kapary, dále oregano a jemně nasekanou zelenou petrželku. Nezapomeňte vše maličko osolit.

Navrch nasypte strouhanku smíšenou s trochou olivového oleje. Pak už se jen vše zvolna peče v troubě tak dlouho, až je strouhanka na vrchu opečená.

TIP: V jiném receptu ze španělské kuchyně se strouhanka promíchá se sýrem a provlhčí smetanou, pak se vše opět pomalu zapeče.

Takto upravené papriky jsou naprosto skvělé. Mají výbornou chuť, zvláštně voní, a pokud je budete servírovat jako netradiční přílohu třeba k pečenému masu a rýži, vyčarujete na talíři chuťový koncert.

Mohlo by vás zajímat