Křehké máslové těsto na vánoční cukroví a zázvorky
Pro slavnostní, čajové i vánoční cukroví se skvěle hodí křehké máslové těsto. Vyzkoušejte ho. V předstihu před Vánoci doporučujeme upéct také klasické zázvorky.
Křehké máslové těsto
- 210 gramů hladké mouky
- 140 gramů másla
- 70 gramů moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- trocha citrónové šťávy
Základním pravidlem pro zadělávání je rychlé důkladné prohnětení surovin do jednolitého těsta. To je pak potřeba nechat v mikrotenovém sáčku, nebo potravinové fólii nejméně dvě hodiny odležet.
Těsto stejnoměrně vyválejte a vykrajujte plná a děravá kolečka či jiné tvary. Namažte ostřejší, kyselejší marmeládou a slepte. Pocukrujte.
Zázvorky
- 250 gramů hladké mouky (polovina bílá, polovina celozrnná)
- 250 gramů třtinového cukru
- půl lžičky mletého zázvoru
- 70 gramů škrobové moučky
- 2 celá vejce a dva žloutky
- půl prášku do pečiva
Vejce a žloutky šlehejte spolu s cukrem do husté pěny. Potom přisypávejte mouku namíchanou se zázvorem, škrobovou moučkou a kypřicím práškem.
Těsto dobře zabalte do fólie a nechte uzrát v lednici, nejlépe do druhého dne.
Poté rozválejte, vykrajujte sušenky a pečte je při teplotě cca 150 stupňů. Upečené můžete potřít rozšlehaným bílkem, aby se sušenky leskly.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka